Edina Bećirević za TVSA: Rusija pokazuje podršku Srbiji u procesu negiranja genocida

Edina Bećirević bila je gošća Sedmice iza nas.

Edina Bećirević, redovna je profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Suosnivačica je Atlantske Inicijative – Centra za istraživanja o pitanjima sigurnosti i pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a radila je kao istraživačica i konsultantica za nekoliko međunarodnih organizacija. Objavila je značajan broj tekstova na temu tranzicijske pravde, genocida i ekstremizma. Autorica je knjige Na Drini genocid (Yale University Press, 2014). Među oblastima njenog akademskog interesovanja su i maligni strani uticaji i recipročna radikalizacija. Pisala je kolumne za Intercept, Euronews i Institut za izvještavanje o ratu i miru. Studirala je na Univerzitetu u Sarajevu, Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka i Centralno-evropskom univerzitetu. Bila je i Fulbrightova stipendistica na postdoktorskom studiju na Univerzitetu Yale.

Mogu li lobiranja i politički interesi ugroziti usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ponovo pomjeren generalne skupštine UN-a. Može li njeno usvajanje prerasti u sigurnosne probleme u BiH. Predizborne tenzije i radikaliziranje retorike- na lokalnoj, regionalnoj, globalnoj političkoj sceni, teme su o kojima se razgovaralo.

“Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti prema izvorima s kojim sam ja komunicirala ne može ni na koji način ugroziti glasanje o rezoluciji u Generalnoj skupštini. Mnogi to interpretiraju kao način da Rusija zapravo pokaže podršku Srbiji u procesu negiranja genocida i da Rusija zapravo još jednom pokaže da je ona ta koja brani interes Srbije i intres eniteta Republika Srpska u periodu kad rezolucija koju podržavaju, prije svega veliki broj zapadnih zemalja u tom periodu kada se zapravo vodi neka vrsta borbe i nekog prelamanja, da li će Srbija se okrenuti prema zapadu ili prema Rusiji, to je na neki način lažna borba i mislim da ovo što se trenutno dešava u UN-u, sve pokazuje”, kaže Bećirević.

Cijelu emisiju pogledajte na YouTube kanalu TVSA.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU