Ekshumacija na području Kalinovika, pronađeni posmrtno ostaci najmanje pet osoba

Intenzivnim radovima na terenu na lokalitetu Dobro Polje, općina Kalinovik, nastavlja se proces ekshumacije radi pronalaska i kompletiranja posmrtnih ostataka osoba nestalih u proteklom ratu.

Na mjestu ekshumacije do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet osoba, koji se izuzimaju i bit će proslijeđeni u prosekturu Gradska groblja Visoko na daljnju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK-analize.

Ekshumacija se obavlja ručno zbog izuzetno nepristupačnog i složenog terena.

Istražilac Tužilaštva BiH sve vrijeme se nalazi na terenu gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale – ICMP, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PU Foča i PS Kalinovik koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Lokaciju na kojoj se vrši proces ekshumacije posmrtnih ostataka posjetili su i predstavnici  ICMP-a i Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.

Pronalazak ove lokacije rezultat je zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na pronalasku informacija i podataka o mogućim lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Tužilaštvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije preduzimaju aktivnosti na osiguranju navedene lokacije, te organizovanju procesa iskopavanja žrtava, njihove dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanju identiteta.

Ekshumacija na ovom lokalitetu će biti nastavljena i u narednom periodu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU