Epidemiološke mjere sve se manje poštuju, a u bolnicama je sve više teško oboljelih od Covid-19

Bh. ljekari upozoravaju na pogoršanje epidemiološke situacije i teške te srednje teške kliničke slike pacijenata

U Bosnu i Hercegovinu jučer je stigao novi kontingent vakcina protiv koronavirusa. Riječ je o 17.550 doza proizvođača Pfizer/BioNTech iz program EU4Health, potvrdio je pomoćnik ministrice civilnih poslova BiH Dušan Kojić. Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler je istaknuo da je EU dosad isporučila 1,2 miliona vakcina, te da će podrška biti nastavljena. U BiH je do početka augusta došlo više od 2,2 miliona vakcina protiv koronavirusa.

DVOJE NA RESPIRATORU

I s jučerašnjim danom epidemiološka situacija u zemlji se pogoršava. Bolnice se postepeno pune pacijentima s težom kliničkom slikom od Covid-19.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminuo je jedan muškarac iz Hrvatske, rođen 1934. Na bolničkom liječenju trenutno je 28 bolesnika od kojih su dva na invazivnoj i jedan na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Kantonalni i općinski sanitarni inspektori jučer su izdali 131 rješenje o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 465 rješenja, saopćeno je iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a.

Da se epidemiološka situacija svakim danom pogoršava, potvrdio je za Oslobođenje i direktor Bolnice Sveti vračevi u Bijeljini prof. dr. Zlatko Maksimović.

– U našoj Covid bolnici trenutno je šest pacijenata. Četiri su na kiseoničkoj terapiji, od kojih dvoje na respiratorima s teškom kliničkom slikom. Ostalo dvoje su srednje teške kliničke slike. Lakših pacijenata u Covid bolnicama nema, oni se liječe kući, kaže prof. dr. Maksimović.

APELI ZA VAKCINACIJU

Govoreći o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, prof. dr. Maksimović upozorava na to da se ne poštuju propisane epidemiološke mjere. Stoga apeluje na građane da se vakcinišu. U ovoj bolnici vakcinisano je 80 posto ljekara i ostalog medicinskog osoblja.

Prema posljednjim jučerašnjim izvještajima, u BiH je 276 novozaraženih koronavirusom, dok su dvije osobe preminule.

Oslobodjenje portal

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU