-3.1 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

ESMA  SULTANIJA  – Veličanstveno oživljena legenda

Nedavno promovisan video spot za pjesmu Esma sultanija je priča o vjeri, ljubavi i nadi, veličanstveno oživljena legenda u Jajcu, gradu muzeju pod otvorenim nebom.

Autor teksta, Anto Brtan, kompozitori Selma i Abdulkerim Popaja, interpretatorka Hana Kunić, snimatelj video spota, Samed Žužić i djevojke i djevojčice u video spotu, kao i svi drugi uključeni u realizaciju ovog projekta su rođenjem ili ljubavlju vezani za ovaj kraljevski grad u srcu Bosne.

Prema nekoliko stotina godina staroj legendi legend, Esma sultanija se po dolasku u Bosnu razboljela i lijeka njenoj bolesti nije bilo. Iako je bila sultanija, a u bolesti su svi isti, prihvatila je riječi neke Ljube iz Donjih Kraja kao mogući put do izlječenja. Ljuba je sultaniji rekla da stavi kam’ na kam’ u mjestu gdje se voli, mrzi i moli. Ljubine riječi je protumačila sluškinja sultanijina, a Esma je odlučila ne prestati nadati se i vjerovati u izlječenje. Sagradila je džamiju i ćuprije dvije – džamiju na mjestu gdje se moli, jednu ćupriju gdje se mrzi, da posvađanu braću izmiri, a drugu gdje se voli, da zaljubljene spoji. Nakon izgradnje hajrata u mjestu gdje se dvije rijeke spajaju u jednu, Esma ozdravi i bi sretna kao prije.

Izvan legende, u stvarnosti, džamije i mostovi su mjesta okupljanja i simboli povezivanja. Rad na pjesmi Esma sultanija povezao je ljude koji svoje poslove rade s ljubavlju, okupio ljude koji ne gube nadu u bolje sutra i koji vjeruju u dobro u ljudima.

Priča o pjesmi je počela 30.augusta 2020.godine stihovima Poeme o Esmi sultaniji koja je prvonagrađena pjesma na konkursu kojeg je raspisala Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija”, a kao jedan od sadržaja četvrte po redu manifestacije “Žena porodica i zajednica”. Kao nastavak četvrte kada je promovisana slikovnica “Legenda o Esmi sultaniji”, a za petu po redu Manifestaciju, Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija” organizovala je i realizovala projekat “Pjesma o Esmi sultaniji – priča o vjeri, ljubavi i nadi” u okviru kojeg je na nagrađeni tekst pjesme napisana muzika i snimljen video spot.

– Sve što je uslijedilo nakon dodjeljivanja nagrada na prošlogodišnjem nagradnom konkursu  za pjesmu o Esmi sultaniji je jedna dugotrajna, neizvjesna, ponekad naizgled bezizlazna, ali nadasve lijepa i čarobna priča koja je trajala godinu dana i mi smo na promociji čitali njene posljednje stranice. Premijerom video spota ova legendarna priča će dobiti novu, digitalnu dimenziju, i poći će online putem na ekrane i u srca onih koji je budu shvatili i zavoljeli – izjavila je koordinatorica projekta “Pjesma o Esmi sultaniji – priča o vjeri, ljubavi i nadi”, Mirela Humić.

Promocija i YouTube premijera su završene, a pjesma, spot, legenda, grad i djevojke i djevojčice u spotu tek započinju svoje putovanje u javnost. Želimo da to bude lijep i dugotrajan put.

Pjesmu možete pronaći i pogledati na YouTube kanalu Medžlis IZ Jajce, pod nazivom Esma sultanija. 

esma  sultanija  - veličanstveno oživljena legenda
esma  sultanija  - veličanstveno oživljena legenda

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU