Petak, 7 svibnja, 2021

EU finansira projekt zaštite i promocija prava djece i žena u BiH

- Oglašavanje -

Zavod Krog iz Slovenije u partnerstvu s Udruženjem “Medica” iz Zenice i Centrom za edukaciju i istraživanje Nahla iz Sarajeva počinje s realizacijom projekta „Za našu bolju budućnost  – zaštita i promocija prava djece i žena u Bosni i Hercegovini“, finansiranog od strane Evropske unije.

Cilj projekta, koji se u deset kantona Federacije BiH realizira od marta 2021. do novembra 2023.godine, je podizanje svijesti i edukacija žena i djece o njihovim pravima, te njihovo osnaživanje za aktivno učešće u promociji principa nenasilja i zaštite prava u njihovim zajednicama. 

Projekt se sastoji od tri međusobno povezane i dopunjujuće komponente usmjerene na jačanje kapaciteta žena, djece i predstavnika multi-sektorskih mehanizama zaštite, a projektnim aktivnostima bit će obuhvaćeno ukupno 1.200 osoba iz svih deset kantona.

U okviru prve komponente projekta, projektni partneri će na osnovu dugogodišnjeg iskustva, ekspertize i prakse, osnažiti kapacitete i educirati 20 žena i 30 djece da postanu vršnjački edukatori u oblasti zaštite prava žena i djece, a odabir učesnika edukacija, kao i realizacija aktivnosti, radit će se u uskoj saradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima obrazovanja, osnovnim školama i nevladinim organizacijama.

- Oglašavanje -

Bit će održane i sesije, a bit će izrađen i Online modul edukacije o ženskim i dječjim pravima, koji će se koristiti u školama i nevladinim organizacijama tokom i nakon završetka projekta – preko 400 djece i 100 žena.

Ukupna vrijednost projekta je 215.423 eura, od čega je EU osigurala 187.095 eura bespovratnih sredstava, saopćeno je iz Udruženja ‘Medica’.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -

IZDVAJAMO

0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x