EU mobilizira još 2,5 miliona eura za podršku izbjeglicama i migrantima u BiH

Evropska unija doznačila je još 2,5 miliona eura humanitarne pomoći za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini.

Procjenjuje se da se više od 1.000 ljudi nalazi izvan privremenog smještaja, sa ograničenim pristupom osnovnim uslugama. Izloženi su sve hladnijem vremenu jer dolazi zima te brojnim rizicima po pitanju zaštite, dok situacija sa djecom bez pratnje zahtijeva posebnu pažnju.

Komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič je izjavio da je oko 4.000 izbjeglica i migranata ostalo bespomoćno u Bosni i Hercegovini. 

– Mnogi od njih spavaju na otvorenom, potrebno im je sklonište, hrana, voda, sanitarne usluge, zdravstvene usluge, zaštita i odjeća. Kako bi se pozabavila ovim potrebama, EU je spremna da nastavi pružati humanitarnu pomoć. Dostojanstvo i bezbjednost svih osoba, posebno onih najugroženijih, mora se osigurati i zaštititi sve vrijeme. Humanitarnim partnerima potreban je puni pristup ljudima kojima je potrebna pomoć, gdje god oni bili – dodao je Lenarčič.

Suma od 2,5 miliona eura koja je upravo dodijeljena pružit će dalju podršku u smislu rada na terenu i zaštite, uključujući zaštitu djece, te podršku djeci bez pratnje, kako u centrima tako i izvan njih. Taj novac će se iskoristiti i za hitno potrebnu zdravstvenu zaštitu, koju je pogoršala pandemija Covid-19, uključujući psihosocijalnu podršku i pomoć za mentalno zdravlje.

U BiH od početka 2018. godine stiglo je više od 84.120 izbjeglica i migranata zapadnobalkanskom migracionom rutom. Od tada EU usko sarađuje sa UN-ovim agencijama, drugim humanitarnim organizacijama i bh. vlastima kako bi zadovoljila humanitarne potrebe izbjeglica i migranata. Od početka 2018, EU je obezbijedila 101,85 miliona eura direktno Bosni i Hercegovini i uz pomoć partnerskih organizacija, uključujući iznos od preko 16 miliona eura humanitarne pomoći.

– Nakon ublažavanja mjera ograničenog kretanja zbog bolesti Covid-19, povećao se broj pridošlica. Iako se humanitarna situacija poboljšala, neke izbjeglice i migranti i dalje spavaju na otvorenom u neadekvatnim uslovima. Zbog toga EU poziva vlasti Bosne i Hercegovine da nađu odgovarajući smještaj svima kojima je potreban. Nedavno otvaranje novog prihvatnog centra u Lipi, sa kapacitetom za 1.500 migranata, važan je korak u tom smjeru – navode iz Delegacije EU u BiH u saopćenju za javnost.

Humanitarna pomoć EU fokusira se na pokrivanje najnužnijih potreba, kao što su usluge primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, ograničavanje širenja pandemije koronavirusa i pružanje pomoći za mentalno zdravlje i psihosocijalna podrška. Pomoć se pruža i u vidu zaštite, kao što je identifikacija, upravljanje predmetima i upućivanje, podrška djeci bez pratnje i pomoć za preživljavanje osobama koje su na otvorenom, uključujući toplu odjeću, vreće za spavanje i hranu.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU