EU razmatra stvaranje zajedničkih vojnih snaga do 2025.

Evropska unija razmatra stvaranje zajedničkih vojnih snaga do 2025. godine koje bi brojale do 5.000 vojnika i intervenirale bi u nizu kriza bez oslanjanja na Sjedinjene Države, sudeći po nacrtu plana.

“Kapacitet za brzi razmještaj” EU trebale bi sačinjavati kopnena, morska i zračna komponenta i mogao bi biti uključen u bilo kakve stalne snage, u zavisnosti od krize, sudeći po povjerljivom dokumentu na 28 stranica datiranom na 9. novembar i u čiji je uvid došao Reuters.

Ministri vanjskih poslova i odbrane nakratko su raspravljali o planu u ponedjeljak navečer u Bruxellessu i trebali bi nastaviti s razgovorima u utorak u cilju dogovaranja konačnog dokumenta do marta naredne godine.

Dvije decenije nakon što su se čelnici EU prvi put usuglasili oko uspostave snaga koje bi brojale od 50 do 60 hiljada vojnika, ali nisu uspjeli da ih učine operativnim, nacrt strategije šefa evropske diplomatije Josepa Borrella do sada je najkonkretniji napor na stvaranju vojnih snaga koje se ne oslanjaju na američke kapacitete.

– Potrebno nam je više brzine, robusnosti i fleksibilnosti za bavljenje nizom vojnih kriza – navodi se u nacrtu nazvanom “Strateški kompas”.

– Trebamo biti u stanju da odgovorimo na trenutne prijetnje ili da brzo reagiramo u kriznoj situaciji, naprimjer u misiji spasavanja i evakuacije ili u operaciji stabilizacije u neprijateljskom okruženju – navodi se u nacrtu.

Neće biti potrebe da svih 27 država članica EU učestvuje u takvim snagama, iako bi bilo kakvo slanje vojnika zahtijevalo konsenzus, prenosi Reuters.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU