Evropska unija i Vijeće Evrope nastavljaju da podržavaju ključne reforme u BiH

Evropska unija (EU) i Vijeće Evrope (VE) će nastaviti da podržavaju institucije Bosne i Hercegovine u reformskim procesima i u njihovim nastojanjima da ispune evropske standarde.

Ovo je istaknuto na današnjem drugom sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa EU i Vijeća Evrope “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku 2019 – 2022”.

Promovisanje inkluzivnog društva u Bosni i Hercegovini u kojem se poštuju ljudska prava svih i niko ne zaostaje, jačanje zaštite ljudskih prava za sve, uključujući ljude lišene slobode, i jačanje slobode medija i slobode izražavanja ostaće u fokusu pet projekata koji se provode u okviru ovog programa.

Budžet dodijeljen Bosni i Hercegovini u okviru inicijative Horizontal Facility iznosi 3,67 miliona eura.

Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, istakla je ključnu ulogu institucija, partnera i civilnog društva u Bosni i Hercegovini u unapređenju reformi.

– Veoma sam zahvalna na uspješnoj saradnji sa vlastima Bosne i Hercegovine i Delegacijom Evropske unije u Sarajevu. Zahvaljujući ovom snažnom partnerstvu i posvećenosti koju su svi pokazali, uspjeli smo da nastavimo s intervencijama i da ostvarimo opipljive rezultate, uprkos izazovima sa kojima smo se susretali tokom protekle godine – kazala je Urumova u pozdravnoj riječi.

Almir Šahović, pomoćnik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za multilateralne poslove ocijenio je kako spomenuti program EU i VE predstavlja jedan je od najkorisnijih programa na raspolaganju institucijama Bosne i Hercegovine.

Istakao je kako sinergije uspostavljene u okviru programa podržavaju Bosnu i Hercegovinu u ostvarivanju nekoliko ciljeva.

– Zahvaljujući ovom programu i njegovim projektima, težimo da prilagodimo sve oblasti društva evropskim standardima, što istovremeno vodi i ka ubrzanju evropskog puta i ispunjavanju 14 prioriteta sadržanih u mišljenju Evropske komisije – dodao je.

Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, pohvalio je posvećenost institucija Bosne i Hercegovine, koje su zadržale nivo ambicije na najvišem nivou, uprkos teškim radnim uslovima s kojima smo se svi suočili prošle godine.

Također je naglasio da je stručnost VE od ključne važnosti, “jer može zaista pomoći zemlji u ključnim reformama u procesu pristupanja”.

Važnost jačanja vlasništva institucija korisnica nad napretkom ostvarenim u domaćoj reformskoj agendi, kao i maksimiziranja učinka programa istakla je Delphine Freymann, šefica Odsjeka za koordinaciju programiranja u Generalnom direktoratu za programe Vijeća Evrope.

– Vijeće Evrope, u duhu partnerstva sa Evropskom unijom i institucijama korisnicama, posvećeno je pružanju podrške Bosni i Hercegovini na prekretnici da nastavi sa svoji reformskim planom, napreduje na svom putu ka EU i u daljem usklađivanju sa standardima Vijeća Evrope  – zaključila je, saopćeno je iz Horizontal Facility programa u Bosni i Hercegovini.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU