Fazlić: Nema pozorišta bez kontakta glumca i publike

Pozorište mladih Sarajevo u prošloj godini napunilo je 70 godina od osnivanja. Iako je riječ o značajnom jubileju za jednu pozorišnu kuću, zbog okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 nije obilježen na adekvatan način.

Vršilac dužnosti direktora Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić u razgovoru za Fenu kazao je da su ipak uspjeli uz veliki trud i napor uposlenika i saradnika da izdaju monografiju povodom 70 godina rada Pozorišta mladih Sarajevo.

Monografiju “70 godina Pozorišta mladih Sarajevo“ uredila je Dubravka Zrnčić-Kulenović, a obuhvata historijat Pozorišta mladih Sarajevo, pregled teatrografije i festivala te osvojenih nagrada u periodu od 1950. – 2020.

U knjizi se nalaze i fotografije, skice kostima, scenografije, lutaka, koje svojom dokumentarnom vrijednošću ilustruju vrijeme nastanka i dočaravaju atmosferu teatarskog života.

U izradi Monografije učestvovovali su Dubravka Zrnčić-Kulenović, dizajnerica Naida Čelik, saradnici uime Pozorišta mladih Sarajevo: Ismir Fazlić, Mirjana Čistopoljski, Narda Nikšić, Mario Drmać, Segor Hadžagić, Adnan Rešić, Emina Tulić.

Svoj doprinos Monografiji su dali i autori: Nermin Tulić, Ljubica Ostojić, Nihad Kreševljaković, Drago Buka, Safet Hadžimehanović, Kaća Dorić, Edi Majaron, Gradimir Gojer, Dragoslav Todorović-Šiljo, Nenad Veličković, Aleš Kurt i Admir Glamočak.

– U planu je bila i izložba pošto smo našli jedno malo blago u našim arhivama – skica, scenografskih, kostimografskih. Tako da smo imali zamisao da napravimo popratnu izložbu i jednu svečanu akademiju. Međutim zbog okolnosti bili smo primorani da to sve odgodimo za neka bolja vremena. Kad se steknu uslovi dužni smo to našim prijateljima pozorišta, našoj publici – kazao je Fazlić.

U toku prošle godine, Pozorište mladih ipak je uspjelo realizovati tri premijere. Riječ je o lutkarskoj predstavi “Tobija“ u režiji Marija Drmaća, koja je osvojila sedam nagrada na festivalima u BiH. Također je realizovana i predstava u režiji Aleša Kurta “Ništa nas ne smije iznenaditi” za koju je u saradnji sa dramaturginjom Nejrom Babić tekst pisao Aleš Kurt. A krajem prošle godine realizovana je dramska dječija  predstava “Bajka o bajkama“ po tekstu Jasmine Stanković i u režiji glumca Pozorišta mladih Sanina Milavića.

Fazlić ističe da je broj izvođenja predstava, a samim tim i broj posjetilaca bio uveliko smanjen te da su radili sa 30 posto kapaciieta.

– U našoj arhivi našli smo i snimljene predstave pa smo emitovali online predstave. Čak smo prošle godine učestvovali na Prvom internet regionalnom (PIR) festivalu teatra za djecu u Podgorici. Tako da smo se i u tim trenucima trudili da budemo dostupni našoj publici – kazao je Fazlić u razgovoru za Fenu.

I ove godine Pozorište mladih uzelo je učešće na ovom festivalu. Na drugom izdanju Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu 6. aprila predstavilo se izvedbom “Bajka o bajkama“.

Pozorište mladih je u februaru počelo rad na predstavi “Lutka” po tekstu Mire Gavrana, u režiji kućnog reditelja Adisa Bakrača. U ovoj predstavi glume Damir Kustura i Belma Lizde Kurt.

-Nažalost zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u martu smo bili prekinuli rad na predstavi, koji će se nastaviti 12. aprila. Očekujemo da će premijerno izvođenje biti u prvoj polovini maja – kazao je u razgovoru za Fenu v.d direktora Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić.

On je također izrazio nadu da će se i sama epidemiološka situacija poboljšati te da će Pozorište mladih nastaviti s redovnim repertoarom od polovine aprila.

Govoreći o budućnosti ove pozorišne kuće, v.d direktora Pozorišta mladih ističe da nije ljubitelj termina  ‘neka nova normalnost’, te da bježi od toga da su društvene mreže, platforme budućnost u pozorištu.

 -Mislim da nema pozorišta bez kontakta glumca i publike. Nije to ta energija. Nadam se duboko da će se ovo u neko skorije vrijeme, bar za godinu dana normalizovati. I vratiti na fabričke postavke iz marta prošle godine. Mi ćemo kad nam je dozvoljeno raditi i za 30 ljudi, čak ako se  taj broj bude smanjivao mi ćemo raditi i uveseljavati. Pogotovo našu najmlađu publike – istakao je Fazlić.

 U ovoj godini Pozorište mladih ima u planu raditi četiri premijerna projekta.

– Kako sam izabran na ovu funkciju, prvi mi je zadatak bio i to će mi biti primarno, da Pozoriše mladih pokuša na scenu vratiti lutkarstvo koje je stavljeno u zapećak. Tako da ću se  truditi da Pozorište mladih svake godine ima bar jednu lutkarsku predstavu godišnje. I to je neki prioritet broj jedan za ovu godinu – podvukao je v.d direktora Pozorišta mladih.

On je istakao da je dogovorena saradnja sa rediteljem iz Bugarske Darkom Kovačovskim za rad na predstavi “Dželsemino u zemlji lažova“.

-Izabrali smo tehniku koja nije u zadnje vrijeme izvođena na našoj sceni tzv. stolne lutke – kazao je Falić, dodavši da su lutke već u izradi.

Također, planiran je i autorski projekt kućnog dramarturga Segora Hadžagića za koji bi probe trebale početi tokom aprila.

Govoreći o problematici zapošljavanja, nedostatku kadrova, v.d direktora Pozorišta mladih navodi da sve ove političke promjene, uredbe i zaključci Vlade i Kantona Sarajevo utiču i na personal Pozorišta mladih.

– Pozorište mladih od 2014. godine je dobijalo saglasnost od Ministarstva kulture i Vlade Kantona Sarajevo za zamjenska mjesta za osobe koje su odlazile u penziju. Međutim, nikada u zadnjih sedam godina nije dobilo zapošljavanje na neodređeno vrijeme – istakao je Fazlić.

Zato, kako navodi, prinuđeni su svake godine obnavljati ugovore, svake godine moraju raspisivati javne konkurse, što iziskuje dosta energije i finansijskih sredstava.

-Nadam se da će u dogledno vrijeme Vlada i naše resorno ministarstvo iznaći neko rješenje – kazao je.

Fazlić se također osvrnuo na problem u vezi sa zanimanjima koja postaju deficitarna a bez kojih pozorište ne može, poput tapetara, električara, stolara, vlasuljara….I kako je kazao, za svaki projekt su prinuđeni posebno angažovati ljude koje nedostaju, a bez kojih nema ni predstave.

Što se tiče umjetničkog ansambla, Fazić naglašava da se u toj oblasti susreću sa specifičnom situacijom.

– Naš zakon o pozorišnoj djelatnosti kaže da se umjetnici ne mogu prije osam godina rada u jednoj kući zaposliti na neodređeno. I tu imamo probleme – kaže on, dodavši da dok se provodi konkursna procedura moraju skidati predstave s repertoara.

Fazlić dodaje da trenutno Pozorište mladih ima osam uposlenika s neriješenim statusom, a da će za neke tri do četiri godine više od pola uposlenih biti u takvom statusu. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]