Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Akar: Turska se ne distancira od NATO-a kupovinom ruskog sistema S-400

Turska se ne distancira od NATO saveza kupovinom ruskog raketnog sistema S-400, izjavio je u petak turski ministar odbrane Hulusi Akar, dodajući da Ankara ne bi trebala biti isključena iz projekta nabavke američkih borbenih aviona F-35 zbog kupovine ruskih sistema.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Turska i Sjedinjene Države, NATO saveznice, u sporu su oko namjera Ankare da kupi ruski sistem S-400, za koji Washington tvrdi da nije kompatibilan sa sistemima NATO-a i da bi mogao biti prijetnja borbenim avionima Lockheed Martin F-35, čiji je Turska potencijalni kupac i partner u proizvodnji.

U intervjuu za emitera programa NTV, Akar je izjavio da bi isključivanje Turske iz projekta F-35 stavilo “veoma teško breme” na ostale partnere u projektu.

– Nema klauzule koja navodi “vi ćete biti isključeni iz ovog partnerstva ukoliko kupite S-400”. Naše isključivanje iz prostog razloga što to želi druga zemlja neće biti u skladu s pravdom, pravom ili zakonom. To se ne bi trebalo desiti – kazao je Akar.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

On je izjavio da Turska pokušava objasniti Sjedinjenim Državama i ostalim partnerima u projektu F-35 da sistem S-400 neće predstavljati prijetnju borbenim avionima i dodao je da je Ankara poduzela mjere kako bi to spriječila, prenosi Reuters.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas