Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Džaferović: Obnova fočanske ljepotice Aladže pobjeda je dobra nad zlom

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na svečanom otvorenju ponovno izgrađene Aladža džamije u Foči je kazao da je obnova ove fočanske ljepotice pobjeda dobra nad zlom, svjetlosti nad tamom i civilizacije nad necivilizacijom.

-Teško da postoje riječi kojima se može opisati radost i ponos u srcima nas koji danas stojimo pred obnovljenom Aladžom, ali i svakog Bošnaka, muslimana gdje god se trenutno nalazi. Uvjeren sam da radost zbog obnavljanja Aladže sa nama dijele svi dobri ljudi u našoj domovini BiH – naveo je Džaferović.

Izrazio je zahvalnost svima, a naročito prijateljima iz Turske i SAD koji su dali doprinos da se Aladža 27 godina nakon bezumnog zločinačkog čina, ponovo uzdigne u svoj svojoj ljepoti i monumentalnosti.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

– Obnova fočanske ljepotice pobjeda je dobra nad zlom, svjetlosti nad tamom, civilizacije nad necivilizacijom. Aladža danas ponovo sija na mjestu na kojem je stoljećima stajala. Upravo to je najsnažnija poruka silama koje su u najmračnijem periodu u historiji naše zemlje pokušali da i eksplozivom uklone tragove postojanja jednog naroda, njegove vjere, kulture i tradicije, da rušenjem Aladže razruše i stoljećima prepoznatljive vrijednosti zajedničkog života u BiH – istako je Džaferović.

Danas potvrđujemo, kako je dodao, da u tom nisu i nikada neće uspjeti, te da obnovljena Aladža svjedoči o tome.

Džaferović je podsjetio je da je ova džamija dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine i da je uvrštena je u listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u, napominjući da je Aladža uz sve to i simbol opstojnosti bošnjačkog naroda na ovim prostorima.

Samo sa istinom i pravdom, suočenjem sa prošlošću i kažnjavanjem odgovornih, kako je istakao Džaferović, možemo graditi povjerenje među narodima BiH.

-To povjerenje nam je prijeko potrebno jer živjeti nam je zajedno. Zato danas sa ovoga mjesta upućujem poruku i poziv da se svi iskreno posvetimo tom procesu. Neka obnova ove građevine bude još jedan podstrek i za obnavljanje veza među ljudima svih etničkih grupa, vjera i tradicija – kazao je Džaferović na svečanom otvorenju ponovno izgrađene Aladža džamije u Foči.

(FENA) B.D.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas