“Prva faza evidentiranja i dokumentovanja raseljenih lica i povratnika u Vrbanji, općina Bugojno“ je projekt koji realizira Udruženje građana “Porodice stradalih Vrbanje 1993“, a finansira Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica.

-Ciljevi projekta su evidentiranje, dokumentovanje i objedinjavanje postojeće dokumentacije svih domaćinstava, raseljenih osoba i povratnika bošnjačke nacionalnosti koji su, usljed napada HVO-a na Vrbanju u julu 1993., izbjegle na sigurnija područja, evidencija tačno provedenog vremena u izbjeglištvu, kao i pričinjene materijalne štete na stambenim i pratećim objektima – naglasio je koordinator projekta Mirza Ćatić.

Dodaje da će provođenje projekta pomoći pri eventualnom zahtjevu za izmjenu ili dopunu podataka prema nadležnim službama, i doprinijeti verifikaciji spiska raseljenih osoba i povratnika, odnosno dokazivanju njihovog statusa.

-Pozivamo sve nosioce domaćinstava ili druge članove domaćinstva, koji su tokom ratnih zbivanja u Vrbanji bili protjerani iz toga naselja, da u roku od trideset dana, na ulazu u mjesnu džamiju, preuzmu obrazac s ciljem evidentiranja i dokumentovanja statusa raseljenih – kazao je.

Po njegovim riječima, na istom mjestu bit će izložen postojeći spisak povratnika u naselje Vrbanja, koji je dostavljen od strane nadležne općinske službe.

-Svi zainteresirani, prilikom popunjavanja obrasca, mogu provjeriti svoj trenutni status raseljene osobe, odnosno povratnika, kao i to da li su navedeni podaci tačni, i treba li ih dopuniti – istaknuo je Ćatić.

(FENA) L.A.

 


1
Komentari

avatar
1 Teme komentara
0 Odgovori na temu
0 Followers
 
Najnoviji komentari
Najpopularniji komentari
0 Autori komentara
Autori nedavnih komentara
  Prati komentare na ovaj članak  
Najnovije Najstarije Najpopularnije
Obavijest o
trackback

… [Trackback]

[…] Find More to that Topic: tntportal.ba/vijesti/fena-novost-evidencija-raseljenih-lica-i-povratnika-u-bugojanskom-naselju-vrbanja/ […]