Nedjelja, 25 srpnja, 2021

FEDU Festival koji najmlađima pruža najbolje održat će se širom BiH

Festival dječije umjetnosti (FEDU), njegovo peto izdanje, bit će održano od 3. do 7. maja u Sarajevu i drugim bh. gradovima, obogaćujući kulturnu scenu brojnim umjetničkim sadržajima namijenjenim najmlađima.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Kako je istaknuto na današnjoj pres konferenciji, Festival koji je nastao prije pet godina od kada je “odbolovao dječije bolesti i sada je među najznačajnijim festivalima za djecu u regionu”.

Ove godine na Festival dječije umjetnosti bilo je prijavljeno 26 predstava, a izabrano je njih devet.

Selektorica pozorišnog programa Indira Kučuk-Sorguč navela je da je cilj najmlađima ponuditi ono najbolje.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Kučuk-Sorguč je istakla da ovaj festival njeguje raznolikost i autorski izraz, edukativan je, maštovit, savremen, konvencionalan i razigran.

U okviru Festivala bit će održane brojne radionice za djecu koje će biti realizirane u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo.

Kao jednu od posebnosti ovogodišnjeg festivala direktor FEDU-a Fahrudin Kučuk je naveo pokretanje FEDU Kids bazara u okviru kojeg će se najmlađi sresti s klovnovima, zabavljačima, ali i dućanom knjiga, lutkama od filcane vune, edukativnim igračkama i sa još mnogo toga.

O muzičkim programima u okviru Festivala govorila je Alma Ferović Fazlić, koja je između ostalog navela da će biti upriličena muzička radionica koju vodi Almir Hukelić.

Predstave će biti igrane na više lokacija – Pozorištu mladih Sarajevo, JU Centru kulture i mladih Općine Centar te JU KCS Kakanj.

Tako će, osim u Sarajevu, Festival sa raznim sadržajima – pozorišnim, književnim i muzičkim biti organiziran za mališane u Kaknju, Kraljevoj Sutjesci, Tuzli i Brezi.

Na Festivalu dječije umjetnosti učestvuju pozorišta iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas