Srijeda, 4 kolovoza, 2021

Ganić: ZDK nije kočnica za realizaciju projekta Regionalni vodovod Plava voda

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH mora obezbijediti instrument osiguranja – mjenice za iznos sredstava kojim učestvuje u projektu Regionalni vodovod Plava voda – zaključeno je na nedavnom sastanku u sjedištu Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku, kojem su pored predstavnika SBK-a i JP Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik, prisustvovali premijer ZDK Mirza Ganić s ministrima finansija Josipom Lovrićem te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirnesom Bašićem, te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

-Fond je dužan da dostavi instrument osiguranja – mjenice Javnom preduzeću Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik koje će potom isti instrument osiguranja – mjenice, izdati prema Srednjobosanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu. Realizacijom ovog zaključka steći će se uslovi da Vlada ZDK postupi prema odluci kantonalne skupštine i pristupi potpisivanju supsidijarnog podugovora o zajmu kojim će se omogućiti efektivnost kredita EBRD-a – kazao je premjer Ganić, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

Premijer ZDK-a održao je jutros sastanak s ministrima Lovrićem i Bašićem koje je zadužio da svako iz svoje nadležnosti pripremi sve što je potrebno kako bi ZDK mogao izvršiti svoje obaveze, nakon što Fond za zaštitu okoliša FBiH i JP Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik završe svoj dio posla.

Prvi sastanak u sjedištu JP Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik održan je 4. aprila na inicijativu premijera ZDK Mirze Ganića, kada je dogovoreno da se održi novi sastanak na koji će, pored predstavnika ZDK i SBK, biti pozvani i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH, s ciljem razumijevanja i otklanjanja nedoumica u shvatanju pojma finansijska garancija.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

-Fond za zaštitu okoliša FBiH, bez obzira što u projektu učestvuje kao donator, dužan je dostaviti instrument obezbjeđenja – mjenicu, oko čega je na drugom sastanku postignuta saglasnost. Na osnovu svega navedenog može se vrlo jasno utvrditi da ZDK nije kočnica za realizaciju projekta Regionalni vodovod Plava voda, već, naprotiv, pokretač konkretnih aktivnosti na iznalaženju rješenja za zastoj u realizaciji projekta – istakao je Ganić.

On očekuje od Grada Zenica, čiji predstavnici nisu prisustvovali navedenom sastanku u Vladi SBK-a, da se aktivnije uključe i daju svoj doprinos, kako bi se omogućio nastavak realizacije ovog projekta, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

(FENA) L.A.

 


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas