Utorak, 3 kolovoza, 2021

INZ podržao sedmicu sporta u Međunarodnoj školi “Richmond Park” u Zenici

Vijeće učenika Međunarodne škole “Richmond Park” u Zenici od 22. do 26. aprila organiziralo je manifestaciju “Sedmica sporta 2019.” s ciljem promoviranja zdravih stilova života.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Manifastaciju je podržala Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koja je tom prilikom učesnicima dostavila zdravstveno-odgojne materijale.

Također, predstavnici Službe su prisustvovali završnom danu i zatvaranju manifestacije, te u okviru proglašenja pobjednika je pročitan prigodan tekst o značaju fizičke aktivnosti za zdravlje.

Prema istraživanjima, samo četvrtina adolescenata provodi minimum fizičke aktivnosti u trajanju od 60 minuta dnevno, a oko pet posto uopće nema fizičku aktivnost na dnevnoj osnovi.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Čak polovina mladih ljudi provodi dva i više sati dnevno ispred ekrana, a trećina 13-godišnjaka i 15-godišnjaka provodi više od dva sata svakim danom igrajući igrice na računarima.

Značaj sporta za pojedinca i društvo veći je nego što se to misli. Sport odgaja mlade ljude u pozitivnom smjeru, uči ih prevladavanju vlastitih ograničenja. Sport pridonosi tjelesnom i psihičkom zdravlju i prevenira bolesti koje nastaju uslijed tjelesne neaktivnosti. Sport kao način života najbolji je mogući izbor. Malim pomacima u svakodnevnom životu, poput odlaska u školu pješice, mogu se napraviti velike pozitivne pomaci za vlastito zdravlje, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas