Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Iz Srbije najviše odlaze medicinski i građevinski radnici

Na rad u inostranstvo iz Srbije najviše odlaze medicinski i građevinski radnici, električari, vozači, kuhari, konobari, a od visoko obrazovanih to su liječnici, prevoditelji, IT stručnjaci, mašinski i građevinski inženjeri.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

 Prema podacima legalnih privatnih agencija za zapošljavanje, 6.5 tisuća prošle godine otišlo je u inostranstvo da radi, dok sindikati tvrde da ih je otišlo deset puta više – oko 70 tisuća.

Vlada Srbije osnovala je Koordinacijski tim za praćenje ekonomskih migracija kako bi smanjila broj ljudi koji odlaze i vratila građane iz dijaspore u Srbiju. Tim je formiran početkom ove godine i trebao bi donijeti strategiju i akcijski plan za rješavanje tog problema.

Sindikati tvrde da radnici napuštaju Srbiju zbog nemogućnosti dobivanja stalnog posla, zasnivanja obitelji i života od vlastitog rada.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Minimalna zarada koju je prema podacima sindikata lani primalo 350 tisuća zaposlenih, ne može pokriti ni minimalnu potrošačku korpu.

Navode kako je prosječna plaća u prošloj godini iznosila oko 420 eura, a potrošačka korpa bila je 30 posto veća, što govori da radnik s prosječnom plaćom nije u mogućnosti osigurati ono što je potrebno za obitelj, javlja RTS.

(FENA) C.K.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas