Komić: Sastanak EBRD-a posebna prilika za poboljšanje investicione klime u BiH

Godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji će u maju biti održan u Sarajevu, izuzetno je važan događaj za ukupan razvoj u svim segmentima života i rada na ovim prostorima, poručio je dr. Jasmin Komić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci i direktor Republičkog zavoda za statistiku RS-a.

“To je posebna i jedinstvena prilika da se značajno poboljša politička klima za investiranje u Bosni i Hercegovini i njenim entitetima, kao i da se pošalje slika o povoljnostima i pogodnostima za investiranje. Nova zapošljavanja, podizanje nivoa konkurentnosti i efikasnosti poslovanja, tehnološki razvoj i digitalizacija, kao i poboljšanje kvaliteta života u svim njegovim dimenzijama, u zavisnosti su od investicionih aktivnosti i u tom svjetlu treba doživjeti očekivanja od ove konferencije”, naveo je dr. Komić, prenosi EBRD.

Istakao je da je u današnjem globalizovanom svijetu, više nego ikada ranije, znanje postalo jedan od ključnih faktora podsticanja konkurentnosti nacionalnih privreda, a da savremena društva sve više ističu važnost obrazovanja i naučne djelatnosti. Dodao je i da se, s ciljem socio-ekonomskog razvoja, sve više oslanja na naučno-istraživačke institucije i visokoškolske ustanove.

“Smatram da je znanje naša razvojna šansa i da su tu potrebna značajna ulaganja, odnosno investicije, kako bi istraživačko-razvojni procesi dobili pravi zamah i dali rezultate. Zato je izuzetno važno podsticanje i ulaganje u inovacije i komercijalizaciju znanja, što je jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu.”, naglašava dr. Komić.

Ističe kako, u proteklom petogodišnjem periodu, Republika Srpska bilježi rast ekonomske aktivnosti, u kojem je prosječna stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) 4,3 posto.

“Prema prvim procjenama za 2018. godinu, ostvaren je realni rast BDP-a, od 3,7 posto. U posljednjih pet godina stopa zaposlenosti konstantno raste, tako da je sa 34,9 posto u 2014. porasla na 38,7 posto u 2018. godini. U istom periodu stopa nezaposlenosti se smanjila sa 25,7 posto na 17,2 posto. Broj zaposlenih dostigao je maksimum u 2018. godini i iznosi 268.879 zaposlenih. O povoljnosti investiranja na ovim prostorima, govori i podatak da je bankarski sektor, uz dominaciju stranog privatnog kapitala, jedan od najprofitabilnijih segmenata privrede”, naglašava dr. Komić.

Ističe da je pаmеtnа spеciјаlizаciја nоvi kоncеpt inоvаciоnе pоlitikе, kојi kоristе zеmlје ЕU, za promociju еfikаsnоg korištenja јаvnih invеsticiја u istrаživаnju.

“Uspјеšnоst pаmеtnе spеciјаlizаciје zаsnоvаnа је nа isprаvnој idеntifikаciјi priоritеtnih istrаživаčkih оblаsti, pоdsticаnju istrаživаčkе izvrsnоsti i kоmеrciјаlizаciјi rеzultаtа istrаživаnjа. Prioritetne оblаsti kоd nаs su: infоrmаciоnо-kоmunikаciоnе tеhnоlоgiје, rаzvој еnеrgеtikе, prоizvоdnjа hrаnе i krеаtivnа еkоnоmiја. IT sektor je potpuno institucionalno i zakonski uređen i ima odlične razvojne šanse. Poljoprivreda Republike Srpske predstavlja ogroman prostor za potencijalna strana ulaganja. U prehrambenoj industriji, čije se učešće u ukupnoj industriji kreće oko 10 posto, preradi se veliki dio poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na našim prostorima”.

Ističe da su investicione pogodnosti izražene i u sektoru drvne industrije, posebno u proizvodnji finalnih proizvoda višeg stepena obrade, kao i u metalskom sektoru.

“Trend rasta turizma se nastavlja, tako da je broj noćenja turista u 2018. godini porastao za 16,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Na olimpijskoj planini Jahorini zabilježena je najbolja zimska sezona do sada. Značajni su kapaciteti i u nacionalnim parkovima, kao i u banjskom i etno-turizmu, a posebno je atraktivan i Andrić-grad. Izgradnja mreže autoputeva značajno će uticati na razvoj privrede, a bitno će ojačati i turističku ponudu.“ cijeni dr. Komić.

Za kraj, dr. Komić poručuje da potencijal predstojećeg Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a moramo iskoristiti, dodajući: „Nedvosmislena poruka ove konferencije potencijalnim investitorima jeste da su ovi prostori povoljni za investiranje”.

Podsjećamo, procjenjuje se da će BiH naredne sedmice ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU