Subota, 24 srpnja, 2021

‘Logorilijada’ peta predstava u Takmičarskom programu 18. festivala bh. drame

Predstava “Logorilijada” rađena prema tekstu Dragana Komadine, u režiji Ivana Lea Lema i u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika te Matice hrvatske Mostar izvedena je sinoć petog dana 18. festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

“Logorilijada” je nastala prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića “Konc logor na Savi” i zbirci pjesama “Lirika nevremena” te motivima zbirke novela “Grobnica za Borisa Davidoviča” Danila Kiša.

Predstava je to o pjesniku kojeg je povijesni kovitlac podignuo u strašnu oluju, odnosno dramatursku centrifugu s epicentrom u njegovoj glavi. U narativnom smislu sve počiva na dva sloja, komunističkom zatvoru iz 1948. godine u kojemu Jakovljević svjedoči o zbivanjima u ustaškom logoru iz 1942. godine. I dok je krimen zbog koga je završio u Staroj Gradiški jasno ocrtan, jer je utemeljen na Javkovljevićevim dnevničkim zapisima, onaj u komunističkom zatvoru se tek naslućuje.

Uloge su ostvarili Robert Pehar, Branimir Vidić Flika, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Boris Matić, Bojan Beribaka i Mario Bošnjak.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Šestog festivalskog dana večeras će u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u okviru Pratećeg programa biti upriličeno predstavljanje knjige Ifete Čirić-Fazlija “Leaping across the Miles: Essays in British Contemporary and American Drama”.

Također, u okviru Takmičarskog programa bit će izvedena predstava “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” prema djelu Derviša Sušića, u režiji Gorana Damjanca i u produkciji Narodog pozorišta Tuzla, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP-a Zenica.

(FENA) M.L.

 

 

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas