Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Muftija Pitić: Nek Aladža bude povod da ovu zemlju učinimo boljom i sretnijom

Fočanska Aladža (Šarena) džamija nakon više od četvrt stoljeća otkako je porušena, danas je ponovo otvorena za sve vjernike.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Na svečanosti otvorenja ponovno izgrađene Aladža džamije u Foči, prisustvovalo je nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, visoki domaći i međunarodni zvaničnici te predstavnici Turske i SAD-a, država koje su pomogle i finansirale izgradnju ovog vjerskog objekta.

Muftija goraždanski Remzija ef.Pitić uz pozdrave  i zahvale prisutnima koji su pomogli obnovu Aladža Džamije  podsjetio je i na značaj prijateljstva, posvećenosti, profesionalnosti…

-Neka nam Aladža bude povod da  pogledamo u sebe da  iznesemo ono najbolje na korist ljudima ,ovom gradu i cijeloj našoj domovini. Da ovu zemlju učinimo boljom i sretnijom za sve njene ljude. Mi to možemo. Vrijeme je da počnemo vjerovati u to i činiti sve da to bude moguće -podvukao je Pitić.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Aladža džamija dio je kulturne baštine Bosne i Hercegovine i uvrštena je u listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Prvi put   sagrađena je  1549. godine, a gradio ju je Hasan Nazir, bliski saradnik Mimara Sinana. Prva je u BiH izgrađena u klasičnom osmanskom stilu i važila je za jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu

Aladža je ponovno sagrađena prvenstveno uz podršku Generalne direkcije vakufa Republike Turske, koja je finansirala sve radove njene izgradnje, zatim ambasade Sjedninjenih Američkih Država (SAD) u BiH, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, IRCICA, te brojnih drugih. Džamija je rekonstruisana po ugledu na originalnu Aladžu.

(FENA) B.D.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas