Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Njemačke porodične firme rastu brže nego velike kompanije na burzi

Njemačke porodične firme proteklih su godina rasle znatno brže nego velike kompanije čije su dionice u sastavu DAX indeksa Frankfurtske burze, pokazala je analiza instituta Leibniz Center for European Economic Research (ZEW).

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Broj zaposlenih u 500 najvećih porodičnih poduzeća porastao je za 27 posto u razdoblju od 2007. do 2016. godine, na 2,54 miliona, prema analizi koju svake dvije godine naručuje fond za porodična poduzeća.

Od 30 kompanija čije su dionice u sastavu DAX indeksa Frankfurtske burze i ne spadaju u kategoriju porodičnih poduzeća, njih 27 povećalo je broj zaposlenih za samo četiri posto, na 1,55 miliona.

Srednje velika poduzeća – njih 500 – zabilježila su također veći rast prihoda, u prosjeku za 3,7 posto godišnje, u usporedbi s prosječnih tri posto u skupini kompanija čije su dionice uvrštene na njemačku burzu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Skupina od vodećih 500 srednjih poduzeća uključuje porodične tvrtke Merck, Beiersdorf i Henkel, čije su dionice uvrštene na Frankfurtsku burzu, prenosi SEEbiz.

Prema istraživanju, više od 90 posto privatnih kompanija u Njemačkoj vode porodice, a 86 posto porodičnih poduzeća vode sami vlasnici.

– Na vrhu ljestvice 500 vodećih porodičnih poduzeća prema broju zaposlenih nalazi se Schwarz grupa, a slijede Robert Bosch GmbH i Metro – utvrdili su autori istraživanja.

Schwarz grupa i Bosch zauzimaju ujedno i vodeća mjesta na ljestvici rangiranoj po visini prihoda, a na trećem je mjestu Aldi grupa.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas