Obilježavanje ‘Dana otpora agresiji na području Visokog’

Polaganjem cvijeća na Spomen- kosturnicu borcima NOAR-a i na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Visoko, te na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, danas je nastavljeno obilježavanje “Dana otpora agresiji na području općine Visoko”, 3. maja.

Istovremeno, za delegacije Koordinacionog odbora boračkih udruženja i organizacija općine Visoko, Udruženja antifašista i boraca NOR-a Visoko i Društva „Josip Broz Tito“ organiziran je prijem na kojem su evocirane uspomene na početak ratnih dejstava.

Kako se u saopćenju za javnost općinske Pres-službe navodi, Visoko je izgubilo 314 branioca grada i države od kojih su petorica najmlađih bili maloljetni u trenutku pogibije, a petorica  sinovi jedinci.

Visoko je, kako se, nadalje, navodi, tokom minulog rata imalo 127 civilnih žrtava, od kojih 38-oro djece. Štete u privredi procijenjene su na oko 200 miliona eura. U istom periodu Visoko je pružilo utočište i primilo više od 14.500 raseljenih osoba, a ratna bolnica primila je preko 5.000 pacijenata. Visočani su dobrovoljno putem Crvenog krsta dali više od 5.500 doza krvi.

– Rat je učinio da vidimo i neke dobre stvari. Vidjeli smo koliko u našim srcima ima mjesta za ljubav, za brigu o drugome, koliko u malom bosanskom čovjeku ima velikih univerzalnih vrijednosti. Ponekad zaboravimo da smo i sami sudionici vremena i događaja koji su BiH sačuvali na mapi svjetskih država a Bosance i Hercegovce kao narod. Ponekad zaboravimo vlastitu obavezu na borbu protiv zaborava zavedeni vremenom koje neumitno teče i nehotice briše mnoge važne činjenice – navodi se u saopćenju.

Svojim nastupom, današnju svečanost su uljepšali i učenici  OŠ „Kulin ban” i OŠ „ Musa Ćazim Ćatić“.

U okviru obilježavanja 3. maja – Dana otpora agresiji na području općine Visoko, danas i sutra će biti upriličene i sportske manifestacije.

Obilježavanje 3. maja – Dana otporu agresiji, započelo je u nedjelju, 28. aprila, kada su Koordinacioni odbor boračkih organizacija i udruženja Općine Visoko – Mjesna zajednica Goduša i Mjesna zajednica Kralupi, organizovali Marš ”Putevima transporta naoružanja opkoljenom Sarajevu”, kao i obilježavanje godišnjice pogibije Nedžada Gazibare – dobitnika najvećeg ratnog priznanja ”Zlatnog ljiljana”.

(FENA) E.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU