Na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović i u neposrednoj blizini Vijećnice postavljena su dva solarna stabla koja će koristiti sunčevu energiju za osvjetljavanje okolnog prostora, ali i služiti kao solarni punjači mobitela, tableta i drugog.

Riječ je o projektu “Prvo solarno drvo Općine Stari Grad” koji ukazuje ne važnost korištenja obnovljivih izvora električne energije, a realizovali su ga Općina i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

– Omogućili smo građanima, ali i brojnim turistima, da prvi put u Starom Gradu koriste solarna stabla za punjenje mobitela, tableta i prenosnih računara, kao i za besplatan wifi na javnim površinama. U toku je izrada aplikacije kroz koju će poticati korisnike na očuvanje okoliša, te važnost korištenja obnovljivih izvora energije – kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Najavio je da će izabrati i najbolje studentsko idejno rješenje za treće solarno stablo kroz projekt Udruženja inženjera na globalnom nivou, a gdje je za najbolji rad studenata predviđena nagrada od 2.500 KM.

Solarna stabla će, koristeći sunčevu energiju, služiti za osvjetljavanje bližeg okolnog prostora, te kao besplatni hotspot u starogradskoj jezgri. Sastavni dio stabla je i klupa koja će služiti za odmor.

Do kraja mjeseca bit će u funkciji i aplikacija koja će biti besplatna i dostupna svim korisnicima pametnih telefona i tableta s operativnim sistemom Android.

Ona će biti izrađena u formi slikovnice sa animiranim sadržajima s ciljem podizanja svijesti mladih o ekološkim problemima, te značaja korištenja energije iz obnovljivih izvora i bit će na bosanskom/hrvatskom/srpskom i engleskom jeziku.

Projekt “Prvo solarno drvo Općine Stari Grad” finansirali su Fond za zaštitu okoliša FBiH iznosom od 20.000 KM i Općina Stari Grad sa 10.000 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) L.A.

 


1
Komentari

avatar
1 Teme komentara
0 Odgovori na temu
0 Followers
 
Najnoviji komentari
Najpopularniji komentari
0 Autori komentara
Autori nedavnih komentara
  Prati komentare na ovaj članak  
Najnovije Najstarije Najpopularnije
Obavijest o