Memorandum o razumijevanju o suradnji u oblasti medija i Memorandum o razumijevanju o planiranju unapređenja think tank suradnje između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Državnog vijeća Narodne Republike Kine potpisani su danas u Sarajevu.

Memorandume su potpisali zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping.

Dalipagić je nakon potpisivanja memoranduma kazao da će to produbiti prijateljske odnose, poboljšati ih i dovesti na veću razinu.

Naveo je da Memorandum o razumijevanju o planiranju unapređenja think tank saradnje podrazumijeva uspostavljanje odnosa između tzv. analitičko-istraživačkih centara putem odgovarajućih mehanizama saradnje i uspostavljanje redovnih poslovnih kontakata.

Suradnja također uključuje međusobne posjete i komunikaciju, razmijenu iskustava i stavova o pitanjima od zajedničkog interesa i stručne konsultacije.

Dalipagić je napomenuo da je otvorena i mogućnost suradnje na unapređenju zajedničkih istraživačkih projekata od obostranog interesa i razmjena relevantne stručne literature i druge istraživačke dokumentacije.

Drugi memorandum koji je potpisan je Memorandum o razumijevanju o suradnji u oblasti medija i predviđa suradnju u programima razmjene između medijskih organizacija, uključujući razmjenu novosti, zajedničku pokrivenost programa, uzajamne posjete, kao i podsticanje šire pokrivenosti ekonomskih, kulturnih i društvenih novosti i drugih manifestacija u masovnim medijima.

– Također, predviđeno je i uspostavljanje mehanizama za podsticanje saradnje između medija u oblasti tiska, objavljivanja, emitiranja, te filma, televizije. Podstiče se i održavanje seminara i radionica u vezi sa primjenom novina u oblasti medija – kazao je Dalipagić.

(FENA) F.F.

 


Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o