20.5 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Radnici u trgovini traže slobodan dan u vrijeme praznika (VIDEO)

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) danas je tačno u podne organizirao prvi virtuelni protest pod nazivom “Slobodni za praznike”, želeći uticati na vlasti da zakonski reguliše pitanje rada u dane praznika i nedjeljom.

– Želimo da vlast vodi računa o radnicima ove zemlje, a ne samo o onom djelu radne snage koja je njihova glasačka mašinerija – kazala je predsjednica STBiH Mersiha Beširović na pres-konferenciji.

Za ovaj Sindikat je, kako kaže, diskriminirajuća uredba Vlade Federacije BiH o neradnim danima budući da se odnosi samo na radnike u javnom sektoru.

– Nakon današnjeg protesta ići će se u potpisivanje peticije, koju će nadamo se potpisati što više građana na stranici www.slobodnizapraznike.com, a bit će upućena direktno federalnom premijeru i Vladi FBiH s ciljem da se pitanja rada u dane praznika i nedjeljom zakonski uredi. Ako ne ispune naše zahtjeve spremni smo sami sačiniti izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o radu. S tim prijedlozima ići ćemo prema Parlamentu Federacije i već smo o tome razgovarali sa predstavnicima pozicionih i opozicionih stranaka – potvrdila je Beširović.

Kaže da je ohrabravajuće to što je neposredno prije početka protesta dobila e-mail od pregovaračkog tima Vlade FBiH, u kojem je stoji da je “Vlada spremna početi razgovore na ovu temu nakon što nadležna tijela osiguraju mišljenja”.

Regionalni povjerenici Sindikata za regije Hercegovina i Sjeverozapad Željka Rubinić i Dragan Došen ukazali su da je rad u vrijeme praznika i nedjeljom različito regulisan od grada do grada ili od mjesta do mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kao pozitivan primjer Rubinić je navela Zapadnohercegovački kanton koji je donio svoj Zakon o praznicima koji jasno definiše pranike, kao i zakonske odredbe. Također, i Općina Čitluk donijela je Odluku kojom se zabranjuje rad nedjeljom i definira rad praznicima.

– Tražimo da svi budemo jednako tretirani da imamo slobodan dan nedjeljom i tokom praznika kako bi to vrijeme iskoristili da budemo sa svojim porodicama ili na neki drugi način – poručila je Rubinić.

Članovi STBiH su se za borbu za svoja prava kroz virtuelni protest, između ostalog, opredjelili i zbog činjenice da većina mladih ljudi danas komunicira putem interneta i da su upravo oni najranjivija grupa kada je u pitanju zaštita njihovih prava.

STBiH broji 12.573 člana. Od ukupnog broja novog članstva u prošloj godini, 32 posto su osobe mlađe od 30 godina.

Prekovremeni sati su jedan od gorućih problema u sektoru trgovine u BiH. Od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze.

 

 

(FENA) H.D.

 


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU