Sindikalci upozoravaju na teške uvjete rada i odlazak mladih

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH je 26. aprila pokrenuo aktivnosti na obilježavanju Svjetskog dana sigurnosti i zaštite na radu i Međunarodnog praznika rada.

Tim povodom, u organizaciji sindikalnih podružnica, kao i kantonalnih odbora ovog sindikata održani su skupovi i proširene sjednice kantonalnih odbora, odnosno kampanje pod motom „Siguran rad – pravo svakog radnika“.

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH u saopćenju za javnost navodi, kako se obilježavanje 28. aprila kao dana sjećanja na poginule radnike realizuje i u okviru globalne akcije Međunarodne organizacije radnika u građevinarstvu i šumarstvu (BWI).

– Radnici širom svijeta Prvi maj obilježavaju kao simbol borbe za sigurnost radnog mjesta, redovne i dostojanstvene plate, adekvatnu zdravstvenu, socijalnu i penzijsko-invalidsku zaštitu, mogućnost slobodnog organizovanja u sindikate radi zaštite svojih interesa, te uključivanja radnika u socijalni dijalog – navodi se u saopćenju.

S tim u vezi, na sjednicama kantonalnih odbora je razgovarano o aktuelnom stanju u oblasti šumarstva, drvnoj industriji, proizvodnji namještaja i papirnoj industriji.

Iz granskog sindikata podsjećaju kako je poseban akcenat stavljen na poštivanje zakona i kolektivnih ugovora, te aktivnosti koje u narednom periodu treba pokrenuti prema vlastima i poslodavcima kada je u pitanju zaštita prava  i interesa radnika  i njihovo unapređenje kroz kolektivno pregovaranje.

Kako, nadalje, navode, na temelju provedenih rasprava, diskusija i izraženih zahtjeva članstva Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH izradio je letak u kojem su sadržani osnovni zahtjevi članstva, poruke i prioritetni zadaci sindikata u  narednom periodu s ciljem zaštite i unapređenja prava radnika u sektorima šumarstva, prerade drveta i papira.

– Kao i prethodnih godina, ovaj dan, nažalost, dočekujemo u zemlji u kojoj ljudi svakodnevno ostaju bez posla. Sve je veći broj onih koji za svoj rad ne primaju platu ili nisu adekvatno nagrađeni, kao i onih koji rade cijelu sedmicu u kontinuitetu, uključujući i dan sedmičnog odmora bez nakande. Nerijetko, radni dan traje i po 12 sati, a mladi zbog loših uvjeta odlaze – upozoravaju iz Sindikata.

Istovremeno, smatraju da je došlo vrijeme da se vlasti u ovoj zemlji konačno uhvate u koštac sa svima onima koji vjeruju da su iznad zakona i da ne moraju poštivati osnovna ljudska prava.

– U  vezi s tim, neophodna je kontrola primjene zakona i drugih propisa radi preventivnog djelovanja i sprječavanja nastanka negativnih posljedica – poručuju iz Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, uz čestitke sindikallnom članstvu i radnicima, upućene povodom Međunarodnog praznika rada -1.maja.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU