5 C
Sarajevo
Petak, 9 prosinca, 2022

Sindikat BiH pred zgradom preduzeća „Željezara“ Zenica obilježio Praznik rada

Na centralnoj proslavi 1. maja – Međunarodnog praznika rada, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), danas se u Zenici, ispred zgrade uprave preduzeća „Željezara“ Zenica u stečaju, okupilo oko 2.000 članova  sindikata.

-Želim da oni koji su odgovorni za stanje radnika u Federaciji BiH čuju i pročitaju ove poruke koje su ispisane i želim da damo posebno podršku radnicima „Željezare“ Zenica – istakao je predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović, koji je napomenuo kako je njihovih 78 kolega, radnika „Željezare“ Zenica, ispunilo uslove za penziju.

On je, umjesto Prvomajskog proglasa, a koji je kasnije pročitala Lejla Čaušević- Sućeska, odlučio održati govor okupljenim.

– Nisu oni krivi što im nije uplaćen radni staž, odnosno što nisu uplaćivani doprinosi. Država je kriva što je propustila izvršiti kontrolu i zbog toga je pozivamo da to urade što prije, jer ljudi su u znoju, čestito zaradili svoju penziju – kazao je Šatorović, koji je dodao kako zahtijevaju sistemska rješenja te da traže zakon o uvezivanju radnog staža.

-Puno je, ovih dana, priče o bolovanju. Puno je optužbi na račun radnika, da su radnici u BiH, u stvari, neradnici. Međutim, kada odemo samo 200 ili 300 kilometara sjevernije, u prvu zemlju Evropske unije, najpoželjnija radna snaga u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj…su radnici iz BiH. I nemoguće je da su to neradnici – naglasio je Šatorović, koji je dodao kako radnici na bolovanje ne idu iz hira ili da bi izbjegavali radne obaveze.

  ZARAZA U FEDERACIJI BIH/ Preminulo pet osoba, zaraženo još 182 osobe i 107 oporavljenih

– Idu, zato, što nemaju adekvatne zaštite na radu, jer je Zakon o zaštiti na radu iz 1990. godine. Predstavnici vlasti: Zakon o zaštiti na radu vam je iz 1990. godine i tako stimulišete poslodavce da ne ulažu u Zaštitu na radu.

Taj zakon je ispregovaran, dogovoren između Sindikata i poslodavaca. Taj zakon Vlada FBiH, koliko sutra, može pustiti u parlamentarnu proceduru i da, konačno, radnici u BiH imaju barem minimalnu zaštiti na radu, kao što imaju radnici u EU- kazao je Šatorović.

Posebna je priča, istakao je Šatorović, Zakon o štrajku, koji je „napravljen na način da se po svaku cijenu onemogući radniku da na zakonit način izrazi nezadovoljstvo uslovima rada, plaćom, njegovim demokratskim pravom – garantovanim Međunarodnim konvencijama rada“.

– To je pravo na obustavu rada. Hoćemo izmjene Zakona o štrajku, koji će nam omogućiti da iskazujemo svoje nezadovoljstvo – kazao je Šatorović, koji je članovima organizacije poručio kako moraju u Sindikat vratiti jedinstvo i solidarnost.

– Moramo biti uz one koji su danas u problemu, jer sutra, kada mi budemo u problemu, neće biti niko ni uz nas. To i jeste želja vlasti. Njihova želja i jeste da se pocijepa sindikalni pokret, da se međusobno optužujemo te da niko ne ističe ove probleme – istakao je Šatorović.

  BiH na 61. mjestu FIFA rang liste

Ranija satnica, po općem kolektivnom ugovoru, napomenuo je, bila je 2,31 KM, a da su oni tražili 3,59 te da od tog zahtjeva neće odustati.

– To podrazumijeva da se, prije svega, plaće u realnom sektoru, a onda u svim sektorima, moraju popraviti. Jer, samo tako će BiH krenuti naprijed – poručio je Šatorović.

Učesnicima skupa, na kraju je podijeljen tradicionalni sindikalni grah.

(FENA) E.F.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU