Sjećanja na sve novinare koji su stradali u ratnim okolnostima širom svijeta

Član Upravnog odbora Omladinske novinske asocijacije u BiH (ONA u BiH) Ammar Grabić kazao je da se danas Međunarodni dan slobode medija  obilježava u cijeloj Bosni i Hercegovini i da će njihovi članovi izaći na ulice i “dići” glas za slobodu medija.

Cilj obilježavanja tog dana je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Grabić je istakao da je obilježavanje ovogodišnjeg  Dana slobode medija posvećeno svim novinarima i medijskim radnicima koji su dali svoje živote za slobodu govora.

-Međunarodna federacija novinara, Svjetsko udruženje izdavača novina i vijesti, Evropska radiodifuzijska unija i UNESCO postavili su spomen-obilježje poginulim novinarima sa područja bivše Jugoslavije, i to 3. maja 1994. u Sarajevu. Mi smo odlučili da baš na tom mjestu položimo cvijeće u znak sjećanja na sve novinare koji su stradali u ratnim okolnostima širom svijeta – istakao je Grabić.

Ističe da je  u Evropskoj uniji i na Balkanu registriran  pad medijskih sloboda za 1,7 posto.

-Iako se generalno u evropskim zemljama poštuju medijske slobode, novinari se i dalje suočavaju sa ozbiljnim napadima – istakao je Grabić

Izvještaj Reportera bez granica o medijskim slobodama pokazao je da je mržnja prema novinarima izazvala nasilje, a time i rast straha.

Grabić ističe da je broj zemalja koje se smatraju sigurnim za novinare sve manji, a autoritarni režimi sve više sužavaju prostor za slobodan rad medija.

Najveći dio građana BiH, 79 posto sudionika istraživanja, smatraju „neprihvatljivom svaku vrstu napada na novinare i medije“, dok istovremeno čak 27 posto ispitanika u Republici Srpskoj i 17 posto u Federaciji BiH opravdavaju nasilje.

– U poređenju sa 2018. godinom, rezultati predstavljaju zabrinjavajući porast broja građana (za cijelih 14 posto) koji opravdavaju nasilje nad novinarima u Bosni i Hercegovini – naglasio je.

Građani BiH, kazao je Grabić, kao i zasebno oba entiteta,  su “značajno manje zadovoljni radom medija i novinara u FBiH i RS u odnosu na prethodne godine”.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU