5.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

U Memorijalnom centru Potočari jučer zabilježeno više od hiljadu posjetilaca

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine jučer je posjetilo 50 nastavnika i 750 učenika sedmih razreda osnovnih škola s područja sarajevske općine Ilidža.

Osnovne škole s područja ove općine u okviru nastavnog plana i programa svake godine organiziraju posjetu Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Tokom posjete učenici su proučili Fatihu za nedužne žrtve, a zatim su im kustosi Memorijalnog centra održali historijski čas o genocidu koji se desio u Srebrenici.

Inače, veliki broj osnovnih škola sa područja Federacije Bosne i Hercegovine već duži niz godina dolazi u posjetu Memorijalnom kompleksu u Potočarima. Pored osnovaca iz općine Ilidža, Memorijalni centar su posjetili osnovci iz Kladnja, Kalesije i Gračanice.

U posjeti Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari jučer je boravila i grupa od 15 turista iz Italije te grupa od 40 turista iz Turske.

Prema programu posjete Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, posjetioci su obišli mezarje i odali počast žrtvama genocida. Nakon obilaska mezarja posjetiocima je održan historijski čas u centralnom dijelu mezarja, zatim su obišli “Spomen sobu”, te su u Multimedijalnoj sobi/Dokumentacionom centru SENSE gledali polusatnu video projekciju o genocidu u Srebrenici.

  Jedino je Vlada FBiH završila svoje obaveze na izmjeni zakona o električnoj energiji

Obišli su potom i stalnu postavku “Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice”.

Kustosi iz Memorijalnog centra Potočari za Fenu su kazali da pored najavljenih posjeta uvijek bude i nekoliko nenajavljenih.

Za danas su planirane posjete grupe iz Italije i Turske, posjeta Udruženja penzionera iz Busovače, JU OŠ. “Kamenica” Bihać, JU ” Druga osnovna škola” Gračanica.

(FENA) L.A.

http://www.fena.ba/article/1082427/u-memorijalnom-centru-potocari-jucer-zabiljezeno-vise-od-hiljadu-posjetilaca


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU