Petak, 6 kolovoza, 2021

U Memorijalnom centru Potočari jučer zabilježeno više od hiljadu posjetilaca

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine jučer je posjetilo 50 nastavnika i 750 učenika sedmih razreda osnovnih škola s područja sarajevske općine Ilidža.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Osnovne škole s područja ove općine u okviru nastavnog plana i programa svake godine organiziraju posjetu Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Tokom posjete učenici su proučili Fatihu za nedužne žrtve, a zatim su im kustosi Memorijalnog centra održali historijski čas o genocidu koji se desio u Srebrenici.

Inače, veliki broj osnovnih škola sa područja Federacije Bosne i Hercegovine već duži niz godina dolazi u posjetu Memorijalnom kompleksu u Potočarima. Pored osnovaca iz općine Ilidža, Memorijalni centar su posjetili osnovci iz Kladnja, Kalesije i Gračanice.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

U posjeti Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari jučer je boravila i grupa od 15 turista iz Italije te grupa od 40 turista iz Turske.

Prema programu posjete Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, posjetioci su obišli mezarje i odali počast žrtvama genocida. Nakon obilaska mezarja posjetiocima je održan historijski čas u centralnom dijelu mezarja, zatim su obišli “Spomen sobu”, te su u Multimedijalnoj sobi/Dokumentacionom centru SENSE gledali polusatnu video projekciju o genocidu u Srebrenici.

Obišli su potom i stalnu postavku “Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice”.

Kustosi iz Memorijalnog centra Potočari za Fenu su kazali da pored najavljenih posjeta uvijek bude i nekoliko nenajavljenih.

Za danas su planirane posjete grupe iz Italije i Turske, posjeta Udruženja penzionera iz Busovače, JU OŠ. “Kamenica” Bihać, JU ” Druga osnovna škola” Gračanica.

(FENA) L.A.

http://www.fena.ba/article/1082427/u-memorijalnom-centru-potocari-jucer-zabiljezeno-vise-od-hiljadu-posjetilaca


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas