Vedran Supur: Triatlon je zahtjevan i jedan od najtežih sportova

Punih devet godina Bugojanac Vedran Supur (27) niže uspjehe u triatlonu, koji je postao njegova velika ljubav i zanimacija još iz srednjoškolskih dana.

– Profesor tjelesnog odgoja u bugojanskoj gimnaziji primijetio je moj talent za trčanje, i na njegov nagovor počeo sam se rekreativno baviti trčanjem – kazao je u razgovoru za Fenu ovaj mladić, koji bez sporta ne bi mogao zamisliti nijedan svoj dan.

Priznaje da se za kratko vrijeme zasitio samog trčanja i da mu je ono postalo monotono, te da je njegova sportska karijera počela onog momenta kada se prvi put susreo s triatlonom.

-Desilo se to prilikom jednog mog ljetovanja na Braču. U startu mi se dopala ideja o tri sporta u jednom. Postao sam član tamošnjeg triatlon kluba, s kojim sam osvojio i svoju prvu medalju kao junior, na takmičenju 2010. na splitskom Marjanu – prisjeća se.

Od tada je osvajao brojne medalje, nagrade i priznanja, koje su potvrda njegove upornosti i predanosti triatlonu, i svakodnevnih treninga za koje smatra da su dobrim dijelom doprinijeli postignutim uspjesima.

– Izdvojio bih posljednju medalju s triatlon takmičenja „Marco Polo Challenge“ na Korčuli, gdje sam osvojio 3. mjesto u generalnom poretku i 2. mjesto u kategoriji seniora, zbog činjenice da sam se uspio vratiti u formu, nakon duge pauze i povrede – naglasio je.

Pojašnjava kako je triatlon veoma zahtjevan i jedan od najtežih sportova, s obzirom da se sastoji od određene dužine plivanja, vožnje bicikla i trčanja.

-Sama činjenica da plivate, vozite biciklo i trčite kontinuirano po nekoliko sati, dovoljno govori o težini ovog sporta. Ali, nema ljepšeg osjećaja od toga da postigneš dobar rezultat. Ne postoji veća satisfakcija od činjenice da ti se vlastiti rad i trud isplatio – priča ovaj zaljubljenik u triatlon, inače student doktorskog studija Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu.

Kako je triatlon sport u kojem se povrede događaju često i neplanirano nema namjeru, kaže, postavljati sebi neke dugoročne ciljeve.

-Treniram za utrke u regiji i, ukoliko me forma i finansije posluže, planiram sudjelovati na takmičenjima u Austriji i Njemačkoj. Idem malim koracima i gradim sebe kao triatlonca – kazao je.

Član je Triatlon kluba „Rudolf Perešin“ iz Gornje Stubice u Republici Hrvatskoj, a vjeruje kako će razvoj triatlona u budućnosti i u našoj zemlji ići uzlaznom putanjom.

– Trenutno imamo samo rekreativne i poluprofesionalne triatlonce, i dosta kaskamo za zemljama u regionu. Formiranje saveza na državnom nivou, otvorilo bi vrata perspektivnim triatloncima koji bi doprinijeli razvoju sporta i promoviranju Bosne i Hercegovine, kako u okruženju, tako u Evropi i svijetu – zaključio je Vedran Supur.

(FENA) B.D.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU