Srijeda, 4 kolovoza, 2021

Stipendije studentima iz Breze, Vareša i Olova

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković uručili su rješenja o dodjeli stipendija studentima s područja Breze (99), Vareša (79) i Olova (97), saopćila je pres-služba tog kantona.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Stipendiju Ministarstva za boračka pitanja ove godine su dobili svi studenti koji su aplicirali putem javnog poziva, a koji su ispunili formalno-pravne uslove, ukupno 2.230 studenata iz 12 općina Kantona. Iznos stipendije je 800 KM za prvu, a 1.200 KM za ostale godine studija.

Premijer Ganić i ministar Čolaković naglasili su važnost ulaganja i brige za mlade ljude, a posebno za one koji su u proteklom ratu ostali bez svojih najbližih i čiji su roditelji dali svoj imetak i zdravlje za odbranu Bosne i Hercegovine.

Vlada će, prema riječima premijera ZDK-a, nastojati da dodijeli stipendije i svim studentima koji dostave formalno ispravne prijave na predstojeći konkurs Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Premijer Ganić i ministar Čolaković prisustvovali su i programu na spomen-obilježju na Plani kod Breze povodom obilježavanja 3. maja, Dana otpora Breza.

Na obilježju koje je izgrađeno u spomen na prve stradale branioce Breze Halida Ganića – Gane i Elvedina Musa-Ruhle proučena je Fatiha i položeno cvijeće te je održan prigodan program uz čas historije.

Obraćajući se okupljenim građanima, učenicima, članovima boračke populacije te predstavnicima vlasti, premijer Ganić je istaknuo važnost obilježavanja ovog i sličnih datuma, kao i podsjećanja na ratna stradanja, u cilju osvještavanja mlađih generacija koje ne smiju dopustiti da se nešto slično ponovno dogodi na prostorima BiH.

(FENA) J.Č.

 


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

4 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
4 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas