20.5 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Film o žrtvama porodičnog nasilja “Bez glasa” zabilježio zeničku premijeru

Dokumentarno-igrani film “Bez glasa”, nastao u produkciji Studio Teatra iz Zenice te uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, premijerno je prikazan danas u multiplexu CineStar u Zenici. 

Nakon premijere filma organizirana je i panel diskusija na kojoj je, uz direktoricu zeničke “Medice” Sebihu Husić te novinarku i aktivisticu iz Zavidovića Arminku Memišević, govorila i Banjalučanka Edina Omeragić, koja je bila žrtva porodičnog nasilja.

– Sve je bilo iznenađujuće za mene. To jeste moja priča, ali baš sam, ne mogu Vam to opisati… Još uvijek sam pod nekom tremom, dojmom…Znate kako je – da se to, baš meni, dešavalo. Uvijek je pitanje zbog čega sam toliko dugo to trpila – kazala je Omeragić, koja je žrtva porodičnog nasilja bila 18 godina.   

Upravo je njena nesretna životna priča bila i “polazna osnova” režiserima Nusmiru Muharemoviću i Mirzi Begoviću, koji je i scenarista filma, da prezentiraju priče ukupno 23 žene. Toliko su ih, naime, u procesu snimanja intervjuisali na području cijele BiH.

Jedini uslov koji predstavljamo pred njih je da ustupe prostor ovoj temi, ovim ženama i organizacijama koje se bave pravima žena da, prosto, svi zajedno, glasnije progovorimo o tom problemu- kazao je Muharemović.

– Edinina priča bila je, nekako, priča koja je obuhvatala najviše segmenata – svega onoga što smo čuli kroz te priče. Bila je najbolji materijal za postaviti ga u jedan film, ekranizirati… Međutim, igrani dio je esencija, spoj, ne samo njene nego svih drugih priča koje smo čuli. Ovo je samo jedna priča; ima ih, nažalost, hiljade i hiljade u našoj državi. Ali, eto, pokušali smo sa se dotaknemo nekih zajedničkih tačaka i imenitelja koje gotovo sve te priče imaju – kazao je Muharemović.  

Reakcije publike, osoba koje su pretrpile nasilje i osobe koje vode udruženja koja se bore za prava žena, kaže, pokazale su da su uradili “poprilično dobar posao”.

– Ako su one zadovoljne, a rekle su da jesu, onda moramo reći da smo ispunili ono što nam je bio cilj. A to je da gasnije i kroz filmsku umjetnost progovorimo o temi nasilja nad ženama – podvlači Muharemović, koji se u filmu pojavljuje i u ulozi glumca.

Film će sada nastaviti svoj “život” kroz kino-projekcije, prije svih u gradovima iz kojih su i njihova partnerska udruženja i fondacije, koje se bave pravima žena i koje su im svojim savjetima pomogle u realizaciji svoje ideje da ekranizuju tu temu.

A podršku i savjete pružili su im “Medica” Zenica, “Udružene žene” Banja Luka, “Sigurno mjesto” Zavidovići, “Budućnost” Modriča te “Lara” Bijeljina.

– Početkom proljeća iduće godine film besplatno ustupamo televizijskim kućama u BiH. Već imamo dogovor s 10-ak televizija. Jedini uslov koji predstavljamo pred njih je da ustupe prostor ovoj temi, ovim ženama i organizacijama koje se bave pravima žena da svi zajedno glasnije progovorimo o tom problemu – kazao je Muharemović.

Glumačku ekipu činili su, uglavnom, profesionalni glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, ali i mladi glumci zeničkog Studio Teatra: Lana Delić, Irfan Kasumović, Faketa Salibegović-Avdagić, Tamara Miličević-Stilić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Ana Krišto, Sajra Srebrenica i Nedžla Kozica.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU