Film ‘Tražeći Veneru’ propituje generacijske razlike

U okviru Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala danas je na press-projekciji prikazan film “Tražeći Veneru” kosovske redateljice Norike Sefe koji donosi priču o odrastanju u patrijarhalnoj maloj sredini.

Priča je to o mirnoj povučenoj tinejdžerici Veneri koja živi u malom selu na Kosovu u skučenoj kući gdje žive tri generacije, a mjesto na kojem bi mogla imati privatnost gotovo i ne postoji.

Film portretira patrijarhalnu porodicu u kojoj otac odlučuje, a za ženu je najvažnije da očuva ugled porodice zbog čega je stalno pod budnim okom roditelja i komšija.

Venera se sprijatelji s buntovnom Dorinom, koja već ima momka te njihovo druženje postaje svakodnevno, a Venera je ispituje o njenom ljubavnom i seksualnom životu istovremeno propitujući samu sebi šta od toga ona želi.

Radnja je smještana u prostoru u kojom nema mnogo mjesta za zabavu, ali Venera pronalazi momka od kojeg je mnogo više očekivala od poljupca koji je dobila iako je nije pitao želi li to uopće.

Pomalo zavidi Dorini koja, iako ima starijeg brata koji je kontrolira, uspijeva raditi što želi nazivajući svoju vezu samo avanturom i istraživanjem novih mogućnosti.

Uloge u filmu, koji donosi priču iz ugla žene, ostvarili su Kosovare Krasniqi, Erjona Kakeli, Rozafa Celaj, Basri Lushtakuarili i drugi.

Rediteljica filma Norika Sefa kaže na konferenciji za medije nakon projekcije da je film rezultat dugogodišnjeg razmišljanja o tome kako bi mogla portretirati ono što brojne zajednice prolaze na Kosovu, posebno one koje imaju mnogo djece.

Željela je prikazati život u kakvom je i sama odrasla jer kada živite u zajednici s tri generacije mnogo je mogućnosti za konflikt, ali i različitih pogleda na iste situacije.

– Živimo u istom trenutku, ali ga doživljavamo drugačije. Trebalo mi je mnogo vremena kada sam odlučila raditi na ovoj priči, ali odlučila sam da je bolje ispričati priču kroz glavnu glumicu Veneru – pojasnila je.

Glumica Kosovare Krasniqi koja je utjelovila Veneru kaže da joj je ovo prvo filmsko iskustvo koje joj je ustvari i pomoglo da preispita i samu sebe te dodaje da joj je na kraju snimanja bilo jasno zašto je rediteljica odabrala nju za tu ulogu.

– Na Kosovu znamo da mi svi imamo svoje uloge i da ih trebamo ispuniti te raditi ono što od nas drugi očekuju. Postoje dva načina kako postupiti kada ste u tinejdžerskim godinama i to je prihvatiti ono što se očekuje ili prekršiti pravila – napomenula je.

Glumica Rozafa Celaj koja je glumila Dorinu u filmu kaže da nikada nije razmišljala gdje je odrasla i u kakvom okruženju, ali ju je scenarij filma nagnao na razmišljanje o tome kako je ženi odrastati na Kosovu iako je to na neki način globalno pitanje.

Producent filma Besnik Krapi naveo je da je film snimljen prije pandemije koronavirusa, ali je postprodukcija bila težak dio posla jer su svi uključeni u proces živjeli na različitim mjestima zbog čega je i trebalo duže vremena da film bude završen.

Film “Tražeći Veneru” bit će prikazan večeras u Narodnom pozorištu u 21.30 sati, kada će imati regionalnu premijeru.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU