Filmu ‘SamosAmazonia’ Grand prix 7. VIVA film festivala

Proglašenjem najboljih filmskih ostvarenja sinoć je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu zatvoren 7. Međunarodni festival ekološkog, turističkog, religijskog i omladinskog filma VIVA film festival.

U protekla četiri dana u takmičarskom dijelu programa prikazan je 31 dokumentarni i kratki igrani film iz 27 zemalja svijeta, a u revijalnom dijelu i 10 omladinskih filmova nastalih u VIVA školi filma u protekle tri godine.

Grand prix za najbolje filmsko ostvarenje internacionalnog 7. VIVA film festivala osvojio je Iaou Inacio iz Brazila za film ”SamosAmazonia”.

Prvu nagradu, zlatno drvo u kategoriji religija, odlukom žirija, osvojio je film ”Homo Peregrinus”, autor Andrzej Świech iz Poljske. Drugo mjesto, srebreno drvo, pripalo je filmu ”AJAW Q’IJ”, autorice Chiare Faggionato iz Italije, a bronzano drvo, treće mjesto u kategoriji religija, osvojio je autor iz Rumunije Daniel Barnuti za film ”Pisma iz Mekke”.

U kategoriji turizam, zlatnu klapu, za najbolji turistički film 7. VIVA film festivala, osvojila je Inna Makieva iz Rusije za film ”Pilot, jakovi i Dunta”. Druga nagrada, srebrena klapa, pripala je Antei Ratković iz Hrvatske za film ”Tvoj Pag”, a treće mjesto i bronzanu klapu osvojio je film ”Hrana za dušu”, autora Mlađena Minića iz Srbije

Najbolji ekološki film, odlukom žirija je ‘’Izvan granica ”, u produkciji Environmental Justice Foundation iz Engleske, njemu je pripalo zlatni leptir 7. VIVA film festivala. Drugo mjesto, srebreni leptir, osvojio je film ”Antarktik”, autor Jivko Konstantinov iz Bugarske, a bronzani leptir za treće mjesto u kategoriji ekologija pripalo je autorskom dvojcu Harrison &  Matt Thane iz Australije za film ”Zajednica pod vatrom”.

Nakon proglašenja pobjednika i zatvaranja 7. VIVA film festivala, danas će od 18 sati biti upriličene projekcije nagrađenih filmova na ljetnjoj pozornici u parku ‘’Ravne 2’’ u Visokom.

Publika će imati priliku da pogleda najbolje turističke, ekološke i religijske filmove sa ovogodišnjeg Viva Festivala, saopćeno je iz Viva film festivala.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU