-7.3 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  (FOTO) “16 DANA AKTIVIZMA” / IUT aktivno uključen u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja

  -

  Internacionalni univerzitet Travnik u Travniku ove godine se odlučio aktivno uključiti u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja diskriminacije i seksualnog uznemiravanja te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju i to kroz projekat UNIGEM (University and gender mainstreaming).

  (foto) “16 dana aktivizma” / iut aktivno uključen u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja
  IUT aktivno uključen u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja

  Internacionalni univerzitet Travnik nedavno je potpisao Sporazum o saradnji sa Transkulturnom psihosocijalnom obrazovnom fondacijom (TPO) i zajedno će kroz redovnu razmjenu informacija i zajedničke aktivnosti posebnu pažnju posvetiti zagovaranju integriteta, načela transparentnosti i odgovornosti, te pripremi strateških dokumenata koji za cilj imaju prevenciju rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja na Internacionalnom univerzitetu Travnik.

  Nadamo se da će sistemski pristup u uvođenju rodne ravnopravnosti na univerzitetima pomoći da akademske institucije budu sigurnije mjesto za sve i bez diskriminacije na rodnoj osnovi“, poručili su predstavnici Univerziteta.

  (foto) “16 dana aktivizma” / iut aktivno uključen u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja
  Fotografija sa ranije održane radionice- IUT Travnik

  Na Internacionalnom univerzitetu Travnik u sklopu aktivnosti “16 dana aktivizma – Zašto je važna ova kampanja” u proteklom periodu održane su tri radionice za studente/ice.

  Na prvoj radionici koja je održana 06.11.2021. godine koordinatorica projekta, Selma Otuzbir-Mecan, upoznala je studente/ice s projektom “University and gender mainstreaming“ (UNIGEM) koji ima za cilj prevenciju i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju.

  Na drugoj radionici je doc. dr. sc. Nedžada Tolja održala predavanje na temu: „RODNO ZASNOVANO NASILJE U PARTNERSKIM VEZAMA“. Cilj druge radionice je bio senzibiliziranje studenata/ica i podizanje svijesti o rodno zasnovanom nasilju (RNZ) u partnerskim vezama, a u organizaciji radionice učestvovali su i članovi/ice Savjetodavnog odbora, doc. dr. sc. Lejla Skopljak, Zlatko Mecan i Nehad Gaši.

  (foto) “16 dana aktivizma” / iut aktivno uključen u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja
  IUT aktivno uključen u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja

  Na trećoj radionici koja je održana 13.11.2021. godine, doc. dr. sc. Sanela Latić održala je predavanje na temu: “BOSNA I HERCEGOVINA I MEĐUNARODNI MEHANIZAM ZA ZAŠTITU OD RODNO ZASNOVANOG NASILJA”. Cilj ove radionice bio je upoznati studente/ice s pravnog i teoretskog aspekta koji su to međunarodni mehanizmi za zaštitu od rodno zasnovanog nasilja koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini.

  (foto) “16 dana aktivizma” / iut aktivno uključen u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja
  IUT aktivno uključen u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja

  S obzirom da je Bosna i Hercegovina potpisnica Istanbulske konvencije, tokom predavanja studentima/icama su približeni ciljevi, oblasti primjene i obaveze primjene konvencije država potpisnica. U organizaciji treće radionici učestvovali su članovi/ice Savjetodavnog odbora, doc. dr. sc. Lejla Skopljak, Amir Mešinović i Nehad Gaši.

  Ovom prilikom želimo istači i da je u aktivnosti “16 dana aktivizma” uključen i Studentski parlament Internacionalnog univerziteta Travnik koji će u narednom period organizovati radionicu u saradnji sa Centrom za edukaciju mladih Travnik, poručeno je na kraju press konferencije koja je održana danas, povodom projekta i svega realizovanog do sada, na Internacionalnom univerzitetu Travnik.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO