-2.1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  (FOTO/VIDEO) Upitno daljnje poslovanje ArcelorMittala Zenica

  ()

  U glavnoj direkciji ArcelorMittala Zenica danas je održana press konferencija na temu najavljenog poskupljenja električne energije i enormnog utjecaja na poslovanje Kompanije.

  (foto/video) upitno daljnje poslovanje arcelormittala zenica
  Upitno daljnje poslovanje ArcelorMittala Zenica

  Naime, 2021. Godinu kompanija je započela sa situacijom da su cijene čelika počele da rastu, a postepeno su rasle cijene željezne rude i cijena uglja. Od maja ove godine, cijena uglja je porasla od 125 dolara po toni, na 400 dolara po toni. Što predstavlja veliko povećanje u cijenama sirovina. Negativnu zonu od oktobra mjeseca, dodatno je zabrinula ponuda od Elektroprivrede BiH vezano za cijenu električne energije. Naime, cijena električne energiju koju oni traže za narednu godinu je 125% veća u odnosu na trenutnu. Na kompaniju, koja je najveći kupac električne energije u državi, ovo ima utjecaj od 70 miliona maraka.

  Kako je naglasio Nikhil Mehta, generalni direktor ArcelorMittala Zenica, bit će održan sastanaka sa Elektroprivredom BiH i Vladom Federacija, na kojem će se tražiti podrška bez koje kompanija ne može nastaviti. Podsjetimo, u ovoj kompaniji zaposleno je 2 300 osoba.

  Video pogledajte OVDJE.

  (foto/video) upitno daljnje poslovanje arcelormittala zenica
  Upitno daljnje poslovanje ArcelorMittala Zenica

  Ranije je upozoravano da povećanje cijena električne energije ne bi bio udar samo na privredu koja se tek počela oporavljati od posljedica pandemije COVID-19, nego i na stanovništvo, jer bi više cijene el. energije rezultirale drastičnim povećanjem cijena roba i usluga na tržištu.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO