(FOTO) Vjernici danas slave Božić, jedan od najradosnijih blagdana

Katolici, protestanti i drugi koji se pridržavaju gregorijanskog kalendara, danas obilježavaju jedan od najradosnijih blagdana i dan koji slavi rođenje Isusa Krista – Božić.

(foto) vjernici danas slave božić, jedan od najradosnijih blagdana
(foto) vjernici danas slave božić, jedan od najradosnijih blagdana

Blagdan koji slavi rođenje Isusa Krista, ujedno predstavlja i dan ljubavi, ali i okupljanja na kojima svoje mjesto nalaze porodica, prijatelji i komšije koji zajedno proslavljaju ovaj važan dan. Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen suprug Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Isusovo rođenje opisano je u Evanđeljima po Luki i Mateju. U Evanđelju po Luki, Djevica Marija saznaje od anđela Gabrijela da će začeti i roditi dijete koje će se zvati Sin Svevišnjega. Kada je upitala anđela kako će se to dogoditi jer je djevica, on joj je odgovorio da će Duh Sveti “sići na nju i sila Svevišnjeg će je osjeniti (Lk 1, 35).

U Evanđelju po Mateju, navodi se kako je Marija zaručena s Josipom, začela Isusa po Duhu Svetome.

“Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih (Mt 1,18-24)”

Značenje riječi Božić, kao mali Bog u kršćanstvu ima umilna značenja koja predstavljaju termine kao što je blagi Bog, dobri Bog i bliski Bog, odnosno onaj koji je dostupan i pristupačan čovjeku.

Nažalost, kao i prethodne godine, slavljenje Božića znatno je odredila i pandemija koronavirusa i širenje novog omikron soja pa se tako u crkvama misa za Božić neće obilježavati u prisustvu velikog broja vjernika.

Nadbiskup mitropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 24. decembra uputio je i Božićnu poruku vjernicima gdje je pozvao vjernike da “usklade svoj hod s Isusom”.

“Da bismo uskladili svoj hod s Isusom potrebno se ostvariti u malenosti, jer je on postao malen da nam bude bliz. I pozvao nas je da učimo od njega koji je blaga i ponizna srca. Nema obnove u Kristu tamo gdje vlada oholost, bahatost i sebičnost. Da bismo stvarno mogli slaviti Božić i doživjeti Božić, valja nam prihvatiti svoju ljudsku ograničenost, grešnost i svoju ovisnost o Božjoj ljubavi”, naveo je Puljić.

On je naglasio i to da bi Kristov mir bio vidljiv, potrebno je stvarati međusobno pomirenje, praštanje i povjerenje.

“U tom duhu vam želimo čestit Božić, koji će ispuniti milošću srca vaša, da vjera bude radosno doživljavanje Isusovog rođenja. Na poseban način želimo, da Božić donese djeci radosno proživljavanja djetinjstva i rasta u vjeri. Želimo čestit Božić vama, mladi, da u svom zrenju budete otvoreni Isusovoj poruci i pouci, kako biste postali potpuni ljudi srca, duše i uma. Vama ,drage obitelji, želimo čestit Božić sa željom, da svaka obitelj što više sliči svetoj nazaretskoj Obitelji. Neka Vam Isusovo rođenje donese radost zajedništva i sloge u ljubavi. Posebno želimo čestit Božić vama, bolesni i nemoćni, kao i vama koji ste poodmakle dobi da Vam Isusovo rođenje donese utjehu, snagu i čvrstu nadu u životu”.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU