Globalni broj preminulih od COVID-19 nadmašio pet miliona

Globalna brojka preminulih od COVID-19 nadmašila je pet miliona u ponedjeljak, manje od dvije godine od izbijanja krize koja ne samo da je razorila siromašne zemlje, nego je također pogodila bogate zemlje s prvoklasnim sistemima zdravstvene zaštite.

Ukupno na Sjedinjene Države, Evropsku uniju, Britaniju i Brazil – zemlje s visokim ili prosječnim standardom – na koje otpada osmina svjetskog stanovništva – također otpada i skoro polovina svih prijavljenih smrtnih slučajeva. Samo su SAD izvijestile o više od 740.000 izgubljenih života, više od bilo koje druge zemlje.

– Ovo je prelomni momenat u našim životima. Šta trebamo učiniti da se zaštitimo kako ne bismo izgubili još pet miliona života? – izjavio je dr Albert Ko, specijalista za zarazne bolesti u školi javnog zdravstva Yale univerziteta.

 Broj umrlih, koji je prikupio univerzitet Johns Hopkins, jednak je otprilike  broju stanovnika Los Angelesa i San Francisca. Globalno posmatrajući, COVID-19 trenutno je treći vodeći uzrok smrti, nakon srčanog i moždanog udara.

 Zapanjujuća cifra skoro sigurno je niža od realne zbog limitiranog broja testiranja i zbog činjenice da ljudi umiru u svojom domovima bez medicinske pažnje, posebno u siromašnim krajevima svijeta kao što je Indija.

Žarišta su se pomjerala tokom 22 mjeseca od izbijanja pandemije, pretvarajući neke zemlje na mapi svijeta u crvene zone. Virus trenutno razara Rusiju, Ukrajinu i ostale dijelove istočne Evrope, u kojima su glasine, dezinformacije i nepovjerenje u vladu omeli napore vakcinacije. U Ukrajini je samo 17 posto odraslog stanovništva potpuno vakcinisano, u Armeniji samo sedam posto, prenosi AP.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU