3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Gorivo u BiH jeftinije u prosjeku za 0,10 KM, trend pada cijena će se nastaviti

Cijene goriva na benzinskim pumpama širom Bosne i Hercegovine su niže nego prethodnih dana, a trend jeftinijeg benzina ili dizela po litru će biti nastavljen u narednom periodu.

Iz Ministarstva trgovine Federacije BiH za Klix.ba su potvrdili da je od 17. novembra 2021. godine, kada je počelo značajnije snižavanje cijena, do danas ovo Ministarstvo zaprimilo 1.139 obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na sniženje cijene benzina i dizela u rasponu od 0,05 do 0,15 KM/litru.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na današnji dan (9. decembar) u Federaciji BiH je sljedeći:

  • Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 košta od 2,21 do 2,46 KM/litru;
  • Dizel BAS EN 590 (10 ppm) košta od 2,16 do 2,46 KM/litru.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH danas za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,37 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,31 KM/litru.

Radi poređenja, u FBiH prosječna maloprodajna cijena na dan 17. novembar 2021. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 je iznosila 2,41 KM/litru, a za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,39 KM/litru.

  U FBiH 1.426 "divljih deponija"

“Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata”, rečeno je za Klix.ba.

Cijene goriva na benzinskim pumpama padaju i u Republici Srpskoj pa je na benzinskim pumpama litar benzina ili dizela jeftiniji u prosjeku za oko 0,10 KM.

Gorivo je pojeftinilo početkom ove sedmice, a očekuje se nastavak trenda pada cijena.

Predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore RS-a Dragan Trišić kazao je za Glas Srpske da su cijene goriva u blagom, ali konstantnom padu, što je posljedica pojeftinjenja nafte u svijetu.

“Cijena nafte je od kraja novembra do sada pala sa 83,84 na 75 dolara po barelu, što se reflektuje na maloprodajne cijene naftnih derivata kod nas”, izjavio je Trišić.

  Građani BiH plaćaju najviše cijene lijekova u regiji

Formiranje maloprodajnih cijena na našim benzinskim pumpama zavisi isključivo od velikih multinacionalnih kompanija i rafinerija koje diktiraju ulazne cijene nafte u BiH.

klix.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU