Građani će sutra protestovati ispred Američke ambasade u Sarajevu, traže pomoć Bidena

Građani koji su organizovali proteste ispred OHR-a će nastaviti sa organizacijom mirnih okupljanja, a sutra u 10 sati su zakazali proteste ispred Ambasade SAD-a u Sarajevu.

građani će sutra protestovati ispred američke ambasade u sarajevu, traže pomoć bidena
građani će sutra protestovati ispred američke ambasade u sarajevu, traže pomoć bidena

Jedan od učesnika protesta koji je bio na sastanku u OHR-u Suad Đozić prije sedam dana je rekao da su zadovoljni protestima ispred OHR-a jer se glas građana čuo i došao je do savjetnika Christiana Schmidta, ali da će nastaviti sa insistiranjem reakcije s ciljem zaštite države Bosne i Hercegovine.

Kazali su da lokacije za protestna okupljanja biraju putem građanske ankete te da je sljedeća lokacija ispred Američke ambasade, odnosno preko puta, ispred Muzeja i trajat će do 10 do 12 sati.

Zahtjevi:

  • Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni atak uključujući i prijetnju silom
  • Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ..)
  • Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multi-kulturalno društvo.
  • Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH
  • Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom

Organizatori su istaknuli da su svjesni činjenice kako radnim danom u 10 sati ne može biti velika posjećenost protesta s obzirom na to da ljudi rade, međutim vikendom institucije ne rade. Također pozvali su studente da se priključe, pogotovo ako se uzme u obzir da im je fakultet u blizini i sve što treba je da “pređu ulicu”.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU