Građani Federacije BiH će se od ponedjeljka moći vakcinisati i Modernom

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je zaprimio 43.180 doza vakcine proizvođača Moderna, kao donaciju Republike Hrvatske. Od ponedjeljka, 1. novembra 2021. godine će biti dostupna stanovništvu Federacije BiH.

Na teren će biti poslano 15.000 doza, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će, kao i do sada, čuvati drugu dozu vakcine za sve one koji se odluče vakcinisati.

Važno je napomenuti da je Moderna, kao i Pfizer BioNTech, mRNA vakcina utemeljena na istom načinu djelovanja i sa jednako visokom učinkovitošću. Preporučeni period za revakcinaciju ovom vakcinom je četiri sedmice.

Do sada su stanovništvu BiH na raspolaganju bile vakcine protiv koronavirusa proizvođača AstraZeneca (Vaxzevria), Pfizer (Comirnaty), Gamaleya (Sputnik V), Sinovac (CoronaVac) i Sinopharm, a od ponedjeljka se mogu vakcinisati i Modernom (Spikevax).

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, zaključno s 25.10.2021. godine zaprimio 1.759.094 doza vakcina protiv COVID-19, a 1.111.094 doza vakcina distribuirao je kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

S obzirom na epidemiološku situaciju koja je i dalje nepovoljna, kao i na činjenicu da su u Federaciji BiH na raspolaganju sve vrste vakcina protiv COVID-19, apelujemo na stanovništvo da se odazovu vakcinisanju ovim ili drugim dostupnim vakcinama protiv COVID-19, jer se jedino tako možemo zaštititi od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda, klix.ba.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU