Gradimo “Mostove povjerenja i saradnje” sa stotinu đaka iz pet lokalnih zajednica

Stotinu učenika iz deset osnovnih škola u Bugojnu, Busovači, Fojnici, Jajcu i Divičanima ove školske godine učestvovaće u projektu “Mostovi povjerenja i saradnje” kojeg provodi Humanitarna organizacija “Genesis Project”.

Cilj ovog projekta je umanjenje nepoželjnih posljedica pandemije po djecu i mlade te izgradnja njihove psihološke optornosti na stresore. Početak projektnih aktivnosti najavljen je na velikom onlajn sastanku, kojem su prisustvovali đaci, direktori, pedagozi i psiholozi iz škola obuhvaćenih projektom.

“Na radionicama koje predstoje, đaci će učiti kako da se brinu o sebi i o svojim emocijama te kako da bolje razumiju svoja i tuđa ponašanja. Istraživanja u Bosni i Hercegovini pokazuju da se svako šesto dijete izjašnjava da ima određene teškoće u mentalnom zdravlju. Određen broj djece koji sada ne ispoljava teškoće, zbog posljedica pandemije, u većem je riziku da ih ispolji u budućnosti. Zbog ovoga smo odlučili da djeci, nastavnicima, roditeljima i svima koji rade sa djecom ponudimo metode i pristupe korisne za brigu o mentalnom zdravlju djece i mladih”, navodi Lana Lugonja, projektna koordinatorica u Humanitarnoj organizaciji “Genesis Project”.

Sve aktivnosti projekta “Mostovi povjerenja i saradnje” podržava Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, a u njemu učestvuju osnovne škole: “Berta Kučera” i “13. Rujan” u Jajcu, “Busovača” i “Kaćuni” u Busovači, “Jajce” u Kruščici i “Braća Jezerčić” u Divičanima,  “Muhsin Rizvić” i “Ivan Goran Kovačić” u Fojnici te Prva osnovna škola Bugojno i Treća osnovna škola Bugojno.

Kroz projekat “Mostovi povjerenja i saradnje” stručni tim Humanitarne organizacije “Genesis Project” razvija i priručnik sa detaljnim objašnjenjem radionica koje je moguće ponoviti u bilo kojoj školi i sa svakom grupom djece i mladih. Stvaranju priručnika će doprinijeti i đaci te nastavno i stručno osoblje koje učestvuje u ovom projektu, a priručnik će biti besplatan i dostupan onlajn na web stranici Humanitarne organizacije “Genesis Project”.

Projekat “Mostovi povjerenja i saradnje: Građenje post-COVID otpornosti kod djece u Srednjobosanskom kantonu kao alat za izgradnju sigurnosti i povjerenja” provodi se uz podršku Kanade kroz Kanadski fond za lokalne inicijative.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU