-4.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

Gradimo “Mostove povjerenja i saradnje” sa stotinu đaka iz pet lokalnih zajednica

Stotinu učenika iz deset osnovnih škola u Bugojnu, Busovači, Fojnici, Jajcu i Divičanima ove školske godine učestvovaće u projektu “Mostovi povjerenja i saradnje” kojeg provodi Humanitarna organizacija “Genesis Project”.

Cilj ovog projekta je umanjenje nepoželjnih posljedica pandemije po djecu i mlade te izgradnja njihove psihološke optornosti na stresore. Početak projektnih aktivnosti najavljen je na velikom onlajn sastanku, kojem su prisustvovali đaci, direktori, pedagozi i psiholozi iz škola obuhvaćenih projektom.

“Na radionicama koje predstoje, đaci će učiti kako da se brinu o sebi i o svojim emocijama te kako da bolje razumiju svoja i tuđa ponašanja. Istraživanja u Bosni i Hercegovini pokazuju da se svako šesto dijete izjašnjava da ima određene teškoće u mentalnom zdravlju. Određen broj djece koji sada ne ispoljava teškoće, zbog posljedica pandemije, u većem je riziku da ih ispolji u budućnosti. Zbog ovoga smo odlučili da djeci, nastavnicima, roditeljima i svima koji rade sa djecom ponudimo metode i pristupe korisne za brigu o mentalnom zdravlju djece i mladih”, navodi Lana Lugonja, projektna koordinatorica u Humanitarnoj organizaciji “Genesis Project”.

  Novi Travnik: U očišćena korita rijeka ponovno se baca smeće

Sve aktivnosti projekta “Mostovi povjerenja i saradnje” podržava Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, a u njemu učestvuju osnovne škole: “Berta Kučera” i “13. Rujan” u Jajcu, “Busovača” i “Kaćuni” u Busovači, “Jajce” u Kruščici i “Braća Jezerčić” u Divičanima,  “Muhsin Rizvić” i “Ivan Goran Kovačić” u Fojnici te Prva osnovna škola Bugojno i Treća osnovna škola Bugojno.

Kroz projekat “Mostovi povjerenja i saradnje” stručni tim Humanitarne organizacije “Genesis Project” razvija i priručnik sa detaljnim objašnjenjem radionica koje je moguće ponoviti u bilo kojoj školi i sa svakom grupom djece i mladih. Stvaranju priručnika će doprinijeti i đaci te nastavno i stručno osoblje koje učestvuje u ovom projektu, a priručnik će biti besplatan i dostupan onlajn na web stranici Humanitarne organizacije “Genesis Project”.

Projekat “Mostovi povjerenja i saradnje: Građenje post-COVID otpornosti kod djece u Srednjobosanskom kantonu kao alat za izgradnju sigurnosti i povjerenja” provodi se uz podršku Kanade kroz Kanadski fond za lokalne inicijative.

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU