Grčki kolač sa grizom

Grčki kolač sa grizom, odlični recept 
grčki kolač sa grizom

Evo kako se priprema grčki kolač sa grizom

Sastojci koji su potrebni za ovaj odlični recept:

  • 50 gr maslaca
  • 50 ml ulja
  • 200 gr pšeničnog griza
  • 400 ml vode
  • 300 gr šećera
  • 1 kesica (10 gr) vanilin šećera
  • 10 gr cimeta*
  • za čokoladnu glazuru* :
  • 100 gr čokolade
  • 30 gr maslaca
  • 50 ml mljeka

Priprema:

U jednu šerpu staviti vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Staviti na šporet na laganu vatru da se kuva, a kad počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa vatre. U drugu šerpu staviti maslac i ulje, pa na laganu vatru, a kada se istope i ugriju, staviti griz, stalno dobro mješati žicom ili varjačom dok griz ne dobije žućkastu boju, pazite da ne zagori.

Kada dobije boju, dodati šerbet iz prve šerpe, dobro promješati da se sjedini i kuvati sve zajedno na laganoj vatri još dvije, tri minute da se lijepo poveže. Izliti u manji pleh (20×25) a kada se prohladi staviti čokoladnu glazuru.

Kod ovakvih, nepečenih kolača, pleh se može premazati mrvicom ulja, pa će se kolači prilikom sječenja i serviranja lakše vaditi iz pleha.

Za čokoladnu glazuru, u činijicu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, maslac i mlijeko pa otopiti u mikrotalasnoj ili na pari. Kada se glazura prohladi, preliti preko kolača. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći u frižideru. U originalni recept je išlo 20 gr cimeta, meni se to učinilo kao previše pa sam stavila 10 gr i to je sasvim dovoljno.

Može se staviti klasična čokoladna glazura, tako što se otopi 100 gr čokolade i 3 kašike ulja, ali ja za kolače ovakvog tipa, koji se serviraju sa viljuškicom više volim ovakvu, mekšu čokoladnu glazuru .


(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)


..

 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU