Hadžialić: Pjesnici žele kvalitetniji i sadržajniji svijet

Internet magazin “Balkanska kultura” organizuje Prvi Balkanski poetski maraton – Grčka, koji će biti održan večeras u online formatu.

Maraton će početi u 19.00 sati (grčko vrijeme – dok je za našu regiju u 18.00 sati) putem Facebooka/culturebalkans i YouTube/culturebalkans.

U programu će učestvovati 17 pjesnika iz 12 zemalja koji će čitati svoje pjesme s originala (uz simultani prijevod na engleski jezik). Riječ je o pjesnicima iz Grčke, Rumunije, Turske, Srbije, Hrvatske, Perua, Kosova, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Prvi Balkanski poetski maraton teži doprinošenju jačanja imidža poezije, ali i interakciji i upoznavanju naroda Balkana. Balkan, raskrsnica kultura i trgovine, uvijek je pozitivno funkcionirao u promjenama i u “stranom”. Uvijek gostoljubiv i tolerantan u jedinstvenoj raznobojnosti, sa raznim jezicima, religijama i etnicitetima, navode organizatori.

Učešće u tom poetskom događaju uzet će i pjesnik iz BiH Sabahudin Hadžialić, koji je kazao da je objedinjavanje poetskog prostora kroz interaktivnu komunikaciju pjesnika balkanskog prostora naznaka nadgradnje ne samo politike, već i civilizacijskog otklona od tmurne svakodnevnice.

– Svakodnevnice, isključivosti, prava vladavine a ne vladavine prava i nesuglasica zbog isključivo politike. Crvena krvna zrnca bez obzira radi li se o katolicima, pravoslavcima i/ili muslimanima su istovjetna, uz neznatne promjene kod vrste krvne grupe. No, nacije su historijska kategorija i sve dok ne dođe do njihovog kraja – kraja historije/povijesti/istorije, pjesnici moraju snagom pera, misli i djela raditi na objedinjavanju civilizacije. Zbog čega? Kako naša djeca ne bi prolazila kroz patnju u kojoj smo mi bili. No, teško je. I zbog toga, nada umire posljednja. Nada u kvalitetniji i sadržajniji svijet od ovoga u kojem danas živimo. Pjesnici to žele i čine – kazao je za Fenu bh. književnik Sabahudin Hadžialić.

Suorganizatori Prvog balkanskog poetskog maratona su regija Peloponez u Grčkoj i općina Kalamata.

Sponzori događaja su Balkanski institut za preduzetništvo, Komora Mesinije i Kulturna organizacija “Putevi masline”.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU