Hadžić razgovara za TVSA o ekonomskom stanju BiH, cijenama struje i turizmu.

U emisiji Biznis ovog tjedna razgovarali smo s Farukom Hadžićem, doktorom ekonomskih znanosti i makroekonomskim analitičarem.

Kanton Sarajevo bilježi povećan broj odlazaka i noćenja turista. Prema procjenama turističke zajednice, ova godina bi mogla biti rekordna.

Jedina stvar koja može usporiti iseljavanje iz BiH je nedavno završena Strategija demografskog razvoja FBiH, koja treba proći kroz Vladu Federacije prema Parlamentu. To je ključni strateški dokument za FBiH. U strategiji su detaljno navedene analize i projekcije budućnosti. Znamo točno koliko će zdravstveni sustav biti dodatno opterećen zbog starenja populacije u narednim godinama, i to su ozbiljni izazovi“, rekao je Hadžić.

Je li Europska središnja banka smanjila kamatnu stopu, hoće li komercijalne banke smanjiti kamatne stope?

To je učinjeno kao signal za dodatno smanjenje kamatnih stopa. Postoji zabrinutost da ako se krene preuranjeno smanjivati kamatne stope, to bi moglo dovesti do novog rasta cijena, to je simboličan korak prema investitorima i bit će vrlo izazovno za EU“, kaže Hadžić.

Elektroprivreda je najavila povećanje cijene električne energije. Što možemo očekivati ako im se odobri zahtjev?

Vrlo vjerojatno će doći do povećanja cijene električne energije. Tijekom rasta inflacije, naše elektroprivrede u BiH iskoristile su značajan zamah izvoza električne energije po puno većim cijenama od proizvodnih cijena. Bez tih prihoda iz inozemstva, Elektroprivreda BiH bi bila u gubitku. Ako dođe do tog jednokratnog povećanja od 10 %, to neće riješiti probleme u Elektroprivredi BiH“, dodaje.

Tu je problem s rudnicima koji već godinama bilježe ogromne gubitke, Vlada Federacije se mora suočiti s tim problemom i pokušati povećati produktivnost u rudnicima putem većih investicija“, kaže Hadžić.

Pogledajte više detalja u emisiji Biznis.

Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU