6 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Hadžihafizbegović najbolji glumac na Međunarodnom festivalu muslimanskog filma

  ()

  Emir Hadžihafizbegović dobitnik je nagrade XV Međunarodnog festivala muslimanskog filma u Kazanju za najbolju mušku ulogu, a koju je tumačio u filmu “Žaba”.

  Svečnom dodjelom nagrada večeras se završava XV Međunarodni festival muslimanskog filma na kojem je u takmičarskim kategorijama prikazano 55 filmova, meiu njima i dva iz Bosne i Hercegovine.

  Grand Prix festivala pripao je kirgizstansko-ruskoj koprodukciji “Pjesma drveta” Ajbeka Dairbekova, ljubavnoj priči u živopisnom krajoliku Kirgizstana. Nagrada za režiju pripala je Semihu Kaplanogluu iz Turske za film “Zrno”, a najbolji scenario, filma “Tjeskoba”, napisao je Bahtier Karimov iz Tadžikistana.

  Najbolju mušku ulogu ostvario je Emir Hadžihafizbegović u filmu “Žaba” Elmira Jukića, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala glumici iz azerbejdžanskog filma “Narov voćnjak” Ilahe Hasanovoj, reditelja Iljgara Nadžafa.

  Među nagrađenima su i dva sjajna iranska dugometražna dokumentarna filma “Voljena”, Jasera Talebija, te “Tražeći Farideh” Azade Musavija i Kurtuš Ataija, te kratkometražni dokumentarni film “Učitelj” iz Kirgizstana, Ibadila Adžibaeva.

  Desetočlanim medjunarodnim žirijem predsjedavao je reditelj Serik Aprimov iz Kazahstana, a među članovima je bio i urednik Programa za kulturu BHT1 Dževdet Tuzlić.

  U takmičarskom programu kratkih dokumentarnih filmova prikazan je i film “Na rubu zdravog razuma” Milane Majar iz Banja Luk

  klix.ba

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO