Hadžihafizbegović najbolji glumac na Međunarodnom festivalu muslimanskog filma

Emir Hadžihafizbegović dobitnik je nagrade XV Međunarodnog festivala muslimanskog filma u Kazanju za najbolju mušku ulogu, a koju je tumačio u filmu “Žaba”.

Svečnom dodjelom nagrada večeras se završava XV Međunarodni festival muslimanskog filma na kojem je u takmičarskim kategorijama prikazano 55 filmova, meiu njima i dva iz Bosne i Hercegovine.

Grand Prix festivala pripao je kirgizstansko-ruskoj koprodukciji “Pjesma drveta” Ajbeka Dairbekova, ljubavnoj priči u živopisnom krajoliku Kirgizstana. Nagrada za režiju pripala je Semihu Kaplanogluu iz Turske za film “Zrno”, a najbolji scenario, filma “Tjeskoba”, napisao je Bahtier Karimov iz Tadžikistana.

Najbolju mušku ulogu ostvario je Emir Hadžihafizbegović u filmu “Žaba” Elmira Jukića, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala glumici iz azerbejdžanskog filma “Narov voćnjak” Ilahe Hasanovoj, reditelja Iljgara Nadžafa.

Među nagrađenima su i dva sjajna iranska dugometražna dokumentarna filma “Voljena”, Jasera Talebija, te “Tražeći Farideh” Azade Musavija i Kurtuš Ataija, te kratkometražni dokumentarni film “Učitelj” iz Kirgizstana, Ibadila Adžibaeva.

Desetočlanim medjunarodnim žirijem predsjedavao je reditelj Serik Aprimov iz Kazahstana, a među članovima je bio i urednik Programa za kulturu BHT1 Dževdet Tuzlić.

U takmičarskom programu kratkih dokumentarnih filmova prikazan je i film “Na rubu zdravog razuma” Milane Majar iz Banja Luk

klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU