Hrvatska će sufinansirati covid-testove za turiste

Hrvatska od sredine aprila kreće u veliku akciju spašavanja turističke sezone, jer će tada početi s vakcinisanjem turističkih radnika, a država će svim turistima sufinancirati i brze antigenske testove, piše u subotu Jutarnji list.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) početkom iduće sedmice dobit će popise osoba iz turističkog sektora koji se žele vakcinisati, a riječ je o oko 70.000 ne samo stalno zaposlenih, nego i sezonaca koji su u direktnom kontaktu s turistima, poput recepcionera u hotelima, marinama i kampovima, kuharima i konobarima, radnicima u turističkim agencijama… Ministarstvo turizma podatke je dobilo od udruga i ustanova u resoru, gdje je njih čak 70 posto izrazilo želju za vakcinisanjem.

Vakcinisanje bi trebalo početi u četvrtak, a masovni punktovi u većim gradovima bit će organizirani u sportskim dvoranama, moguće je i vakcinisanje u velikim hotelskim kućama. Vakcinisanje će provoditi županijski zavodi za javno zdravstvo, a namjera je da se turistički radnici, među ostalim, vakcinisu i s Johnson&Johnson vakcinom koje se daje u jednoj dozi, sve kako bi svi bili vakcinisani do početka sezone.

Nakon toga, plan je vakcinisati i oko 90.000 privatnih iznajmljivača, a Hrvatska se, osim što je uz Tajland jedna od rijetkih zemalja koja je među prvima krenula u prioritetno vakcinisanje turističkih radnika, odlučila i pokriti dio troškova za antigensko testiranje.

U Zagrebu je, primjerice, već spremno 11 privatnih klinika i dvije javne ustanove koje će raditi i antigenska i PCR testiranja, zavisno od toga šta će turisti trebati, a na Trgu bana Jelačića postojat će i mobilni punkt za testiranje koji će raditi i vikendom od 10 do 18 sati. Turist će se dan prije moći prijaviti mailom za testiranje, a na web stranici Safe stay in Croatia bit će naznačene sve lokacije za testiranje u Hrvatskoj. S potvrdom iz evisitora, moći će se testirati brzim antigenskim testom po subvencioniranoj cijeni, koju će i više od 50 posto pokriti Ministarstvo turizma, prenosi Hina.

Ono što je dobro, slažu se sagovornici iz sektora, jest što će se priznavati brzi antigenski testovi, koji su poprilično jeftini i rezultati se dobiju puno brže nego kod PCR testova, a priznavat će ih mnoge države bitne za hrvatski turizam, pri povratku svojih građana s odmora, piše Jutarnji list.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU