Hrvatska odobrila treću dozu cjepiva: Evo koja je razlika između treće i booster doze

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je preporuke za primjenu treće doze cjepiva protiv Covid-19 kod imunokompromitiranih osoba, a primjena cjepiva na području Republike Hrvatske odobrena je s jučerašnjim datumom, javila je Anadolija.

Povjerenstvo za humane lijekove pri EMA zaključilo je 4. oktobra 2021. da dodatna, treća doza cjepiva Comirnaty (proizvođača BioNTech/Pfizer) i Spikevax (proizvođača Moderna) protiv bolesti Covid-19 može biti primijenjena kod osoba sa značajno oslabljenim imunološkim sustavom.

Davanje treće doze određenim kategorijama imunokompromitiranih osoba treba razlikovati od davanja tzv. booster doza, ističe HZJZ.

Treća doza primjenjuje se zbog ograničenog, tj. slabijeg imunološkog odgovora i treba je shvatiti kao dodatnu dozu osobama za koje se pretpostavlja da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor.

Za razliku od dodatne doze, docjepna booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja kako bi se produžila duljina trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem.

Oslobodjenje portal

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU