Indonezija prva odobrila Novavax vakcinu protiv koronavirusa

Indonezija, teško pogođena pandemijom koronavirusa, postala je prva zemlja koja je odobrila novu vakcinu protiv Covid-19 koju je napravio američki Novavax, objavila je ova kompanija u ponedjeljak.

Ovo odobrenje će Indoneziji, koja se bori da dobije adekvatne zalihe vakcine protiv koronavirusa za svojih 270 miliona stanovnika, dati pristup vakcini koje će se proizvoditi u Indiji pod nazivom Covovax, piše AFP.

Vakcina koristi drugačiju tehnologiju od onih koje su već stekle opće odobrenje i daju se širom svijeta.

Za razliku od mRNA vakcina iz BioNTech/Pfizera, Moderne i Curevac, Novavaxova vakcina koja se daje u dvije doze oslanja se na tradicionalniju tehniku, koristeći proteine za prenos fragmenata koronavirusa koji su bezopasni za stvaranje imunološke reakcije.

Osim toga, vakcina se može držati na višim temperaturama od ostalih, pa tako se može skladištiti na temperaturi od 2 do 8 stepeni Celzijusa, što olakšava transport i skladištenje, posebno u zemljama u razvoju.

– Prvo odobrenje Novavaxove vakcine protiv Covid-19 pokazuje našu predanost pravednom globalnom pristupu i zadovoljit će potrebu Indonezije, koja uprkos tome što je četvrta najmnogoljudnija nacija na svijetu, nastavlja raditi na nabavci dovoljne količine vakcina za svoje stanovništvo – rekao je Izvršni direktor Novavaxa Stanley Erck.

Ovu vakcinu će proizvoditi Institut za serum Indije, a isporuke će početi ukoro, navodi se u saopćenju Novavaxa.

Kompanija je podnijela zahtjeve za odobrenje vakcine u brojnim zemljama i Evropskoj agenciji za lijekove te je zatražila odobrenje za hitnu upotrebu od Svjetske zdravstvene organizacije.

Zahtjev američkom regulatoru, Agenciji za hranu i lijekove, bit će podnesen do kraja godine, saopćili su iz Novavaxa. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU