Interkontinental torta – odlični desert za uvijek

S ovim receptom ne možete pogriješiti, a interkontinental torta je uvijek dobro došla za vaš stol

Sastojci za interkontinental tortu:

Za jednu koru (a peku se dvije):

  • 10 bjelanaca
  • prstohvat soli
  • 100 g (10 kašika) šećera
  • 200 g (14 kašika) mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 2 žumanca

Za fil:

  • 16 žumanaca
  • 180 g šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 100 g mleka u prahu
  • 100 ml mleka
  • 375 g margarina (ili putera)
  • 100 g mlevenih pečenih oraha (fil 1)
  • 100 g otopljene čokolade za kuvanje (fil 2)
  • 1 kašičica nes kafe + 1 kašičica vrele vode (fil 3)

Za dekoraciju:

  • 5 kesica šlaga (200 g)
  • 350 ml mleka
  • kašičica nes kafe + kašičica vrele vode (po želji)

Priprema torte

Dakle, pripremamo dvije kore (od ukupno 20 jaja) u velikom plehu od rerne i obje kore se presjeku na pola tako da dobijete ukupno 4. Pa da krenemo.

Za prvu koru, odvojite 10 bjelanaca od žumanaca. 2 žumanca odmah odvojite u jednu malu posudicu, a preostalih 8 ubacujete odmah u veći lonac u kome ćete kuvati fil na pari.

Pripremite veliki pleh od rerne i obložite ga pek papirom, a rernu uključite da se greje na 180 stepeni. U posudu sa belancima ubacite prstohvat soli i počnite mutiti mikserom, pa umutite čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera u par navrata. Kada ste dobili gust i sjajan snijeg, smanjite mikser na najmanju brzinu pa ubacite ona 2 žumanca, jedno po jedno, i kratko sjedinite sa snijegom od bjelanaca. Odložite mikser.

Sada dodajte mljevene orahe i brašno koje ste prethodno pomješali, i sve lagano sjedinite špatulom, prevrćući, tako da ne izlomite pjenu. Ovu smjesu izlijte u pleh, poravnajte i pecite oko 25 minuta (na 180 stepeni), dok kora ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Čitav ovaj postupak ponovite još jednom i za drugu koru, od preostalih 10 jaja.

Za fil, pjenasto izmiksajte 16 žumanaca sa šećerom, u loncu u kome ćete kuvati fil na pari. Treba da dobijete gustu, blijedo žutu masu. Uzmite još jedan odgovarajući lonac i sipajte u njega vode pa stavite na šporet da proključa. Stavite gore lonac sa žumancima i kuvajte na pari uz neprestano mješanje varjačom, 15-18 minuta, dok fil ne dobije potrebnu gustinu. Znat ćete otprilike da je gotovo kada vidite da se fil zgusnuo a varjača ne ostavlja trag kada povučete po dnu lonca.

Skinite sa vatre, ubacite kašičicu arome vanile, ulijte mleko, kao i mlijeko u prahu, ali pazite da vam se ne stvore grudvice! Ja sam u ovoj fazi odložila varjaču a uzela žicu i onda njome energično sjedinila fil sa mlekom u prahu kako bi se razbile sve eventualne grudvice. Kad ste sve dobro sjedinili, vratite na vatru i kuvajte još nekih 5-6 minuta, da se fil ponovo zgusne do potrebne gustine.

Skinite sa vatre i ostavite da se prohladi do sobne temperature. Jako brzo će se ohladiti ako lonac sa filom stavite u posudu sa hladnom vodom i povremeno promješate par puta. U ohlađen fil ubacite omekšali margarin sobne temperature, i sve fino izmiksajte u pjenastu i glatku kremu.
Sada ovu kremu podijelite na 3 jednaka dijela.

interkontinental torta
interkontinental torta

U prvi deo ubacite mljevene orahe koje ste prethodno malo prepekli u rerni radi lepšeg ukusa i jače arome, mada nije obavezno da budu pečeni. Sjedinite fil mikserom. Za drugi dio, otopite čokoladu na pari, prohladite koji minut i sjedinite sa filom. Za treći dio, rastvorite kašičicu instant kafe, tipa nes ili mokate, u kašičici vrele vode i sipajte u fil pa sjedinite mikserom.

Filovanje:

Skinite papir sa obje kore, i presjecite ih na pola. Tortu složite na sljedeći način: 1. kora, fil od oraha, 2. kora, fil od čokolade, 3. kora, fil od kafe, 4. kora. Odozgo dolazi šlag.

Dakle, umutite šlag sa mlijekom. Po želji dodajte kafu, isto tako rastvorenu u kašičici vrele vode, i premažite cijelu tortu a ostatkom šlaga dekorišite po želji. Ja sam dodala kafu u šlag, čisto da ga malo obojim i dobijem bež boju, ali i zbog arome. A za dekoraciju nisam baš imala vremena, a iskreno ni inspiracije, pa sam se opredijelila za najbržu i najednostavniju, a efektnu – ružice od šlaga, napravljene uz pomoć poslastčarske kese i zvezdastog nastavka. Torta je najfinija nakon što prenoći u frižideru i kada se svi ukusi prožmu. Prijatno!


(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)


..

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU