Inzko: Fata Orlović zaslužuje da pravda bude zadovoljena

OHR je objavio da se danas, prvog aprila, navršava tačno godinu dana od isteka roka koji je Evropski sud za ljudska prava odredio za uklanjanje crkve sagrađene na imanju Fate Orlović.

Navode da je Fata Orlović dugo čekala pravdu, a sada se već dugo kasni s provedbom obavezujuće odluke Evropskog suda u njezinu korist.

– Želim da se pravda zadovolji i da se Fata Orlović ispoštuje zbog nevolja kroz koje je prošla tokom duge i iscrpljujuće pravne bitke. U svojoj poodmakloj dobi, Fata Orlović ne zaslužuje daljnje nepoštovanje od vlasti Republike Srpske, već neodložno i potpuno zadovoljenje pravde – rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Budući da je vladavina prava presudno načelo Općeg okvirnog sporazuma za mir, visoki predstavnik će se referirati na taj i druge slučajeve u svom sljedećem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, kao na još jedan primjer potpunog zanemarivanja izvršenja sudskih odluka.

– Važan pokazatelj poštovanja vladavine prava u bilo kojem demokratskom društvu nisu riječi ili izjave nego nivo provedbe sudskih odluka domaćih i međunarodnih sudova. Nažalost, pokazatelji za Bosnu i Hercegovinu su vrlo nepovoljni – zaključio je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU